Test av rhône-viner

Rødvin til kjøttgryter

Det er kaldt, mørkt og trist, og du trenger en kraftig gryterett å varme deg på. Her er vinene du skal drikke til.

FYLDIGE VINER: Rødvinene fra Rhône er robuste, fyldige, sødmefulle og spicy.

FYLDIGE VINER: Rødvinene fra Rhône er robuste, fyldige, sødmefulle og spicy. Foto: Foto: Arnie Stalheim

Publisert Oppdatert

Skal du lage deg en skikkelig kjøttgryte, er det lett å legge veien til Rhône i det sydlige Frankrike når du skal velge vin til. Vinene derfra er som regel både robuste og fyldige, samtidig som de byr på god fruktsødme og ofte et litt spicy preg. Akkurat det som skal til for å varme en stakkars frossen skrott i januar!

Vi har tidligere testet de flotte rhône-vinene fra Crozes-Hermitage. Du kan også drikke en italiensk ripasso til gryteretter. Men det var Rhône det skulle handle om her. Mens Crozes-Hermitage er ganske dyre viner, med en pris fra omkring 150 kroner og oppover, har vi denne gang fokusert på rhône-viner tilpasset januars slunkne lommebøker, med en pris i området 100-125 kroner.

Mye grenache

Mens det i de nordlige områdene av Rhône, inklusive Crozes-Hermitage, stort sett lages rødviner på 100% syrah, er det grenache-druen som regjerer i det sydlige Rhône. Men den opptrer sjelden på egenhånd. Den er stort sett blandet med syrah og/eller et dusin andre forskjellige druer, hvorav carignan, cinsault og mourvèdre er de viktigste.

Da vi skulle velge ut hvilke viner som skulle være med i testen, fant vi fort ut at det i den aktuelle prisklassen kun fantes viner fra det sydlige Rhône. Og det fantes kun åtte stykker i polets basisutvalg. Vi bestemte oss derfor for å utvide med noen viner fra bestillingslisten, basert på tidligere smaksnotater og anmeldelser i inn- og utland. Da fikk vi inn seks viner til, slik at det totale antallet ble 14. Anmeldelser av de fem beste finner du nedenfor.

Pierredon og Jaboulet kom på delt førsteplass i testen. De er imidlertid i bestillingslisten, så hvis du skal handle inn allerede til helgen, bør du gå for Mas des Mas. Den er i basislisten, scorer bare ett poeng mindre, og er dessuten litt billigere.

Deilige oppskrifter

Vi har allerede snakket endel om kjøttgryter, men disse vinene passer egentlig til det aller meste av rødt kjøtt, enten det er biff eller lammelår. Her er noen oppskrifter på gode retter som passer til vinene:

Biffgryte fra Burgund

Afrikansk lammegryte

Viltgryte med rognebærgelé og geitost

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning