Test av Moscato d’Asti 2013

Terassevinen fremfor noen

Moscato d’Asti er glimrende til jordbær og friske fruktsalater, men også deilig å drikke på egenhånd.

FRUKTIG: Moscato d'Asti er lette, søte, friske, fruktige og musserende.
FRUKTIG: Moscato d'Asti er lette, søte, friske, fruktige og musserende. Foto: Foto: Arnie Stalheim
Sist oppdatert

Vi tenker gjerne på hvitviner som chablis, sancerre og tyske rieslinger som terrasseviner. Og selvsagt rosévin. Men det finnes også søte viner som passer på terrassen, og Moscato d'Asti fra Piemonte i Nordvest-Italia er en slik vin.

Man kan spørre seg om ikke en søt vin blir kvalmende i varmen, men neida. Dette er lette og musserende viner, som også er fruktige og har en frisk syre som balanserer det hele. De er ypperlige til alt av frukt og bær, og har du forspist deg på grillmat og ikke orker dessert, er et glass Moscato d'Asti en hel dessert i seg selv.

Ett dusin viner

Det finnes for tiden kun tre viner av denne typen i polets basissortiment, så da vi skulle gjøre denne testen, ble vi nødt til å spe på med viner fra bestillingslisten. Der foretok vi et utvalg basert på produsenter vi vet vanligvis produserer viner på godt kvalitetsnivå, og da endte vi opp med totalt tolv viner. De fem beste finner du anmeldelser av nederst i denne artikkelen, men først listen over de som ikke nådde opp:

Carussin Moscato d'Asti Filari Corti 2012 - 83p

Braida Moscato d'Asti Vigna Senza Nome 2011 - 83p

Prunotto Moscato d'Asti 2011 - 82p

Marcarini Moscato d'Asti 2012 - 82p

Doglia Moscato d'Asti 2012 - 80p

Toso Moscato d'Asti 2012 - 77p

Bera Moscato d'Asti 2011 - 70p

Vajra igjen

Vajra sin Moscato d'Asti vant testen for tredje år på rad. Den er i bestillinglisten, så hvis du vil handle inn før helgen, skal du velge Saracco, da den er den eneste av dem fem beste som er tilgjengelig i polets basisortiment.

Moscato d'Asti og mat

Som vi allerede har vært inne på, er Moscato d'Asti ypperlig til frukt og bær. Hvis du vil lage enn dessert som er skreddersydd til disse vinene, gjør som følger (til 4 personer):

Rens en kurv jordbær og kutt dem i biter. Ta en mango i terninger og tre kiwier i terninger. Bland sammen i en skål. Rør en halv spiseskje limerasp sammen med en hel spiseskje sukker og la det trekke samme noen minutter. Vend så dette inn i frukten og la det hele stå kjølig en halvtimes tid (eller lenger). Rett før servering, strimler du tre mynteblader og vender dem inn i fruktsalaten.

Her er flere oppskrifter som passer til Moscato d'Asti:

Fruktsalat

Kiwi Trifle

Jordbær med sabayonne

Denne saken ble første gang publisert 19/07 2013, og sist oppdatert 28/06 2017.

Les også