Test av champagne

Denne champagnen er best i test

Vi har testet 28 champagner og vi gir deg våre anbefalinger.

Årets store test av champagne er her. Vi har testet 31 produkter og gir deg de beste kjøpene.
Årets store test av champagne er her. Vi har testet 31 produkter og gir deg de beste kjøpene. Foto: Foto: Petter Berg/HM Foto
Sist oppdatert
GODT KJØP: Lanson Gold Label 1998 brut er et meget bra kjøp. Høy syre, god fylde og god lengde. Den deler førsteplassen, men koster under halvparten av en Dom Perignon 2000.
GODT KJØP: Lanson Gold Label 1998 brut er et meget bra kjøp. Høy syre, god fylde og god lengde. Den deler førsteplassen, men koster under halvparten av en Dom Perignon 2000. Foto: Foto: Petter Berg / HM Foto
KOMPLEKS: Dom Perignon 200 brut er kompleks og flott. En av de beste champagnene i denne testen, men også testens dyreste. 999 kroner må du ut med for denne herligheten.
KOMPLEKS: Dom Perignon 200 brut er kompleks og flott. En av de beste champagnene i denne testen, men også testens dyreste. 999 kroner må du ut med for denne herligheten. Foto: Foto: Petter Berg / HM Foto

Poengskalaen

Vi benytter oss av 100-poengsskalaen til Robert Parker Jr. ved all testing av alkoholholdig drikke.

Det er kun poengene 50-100 som blir benyttet, noe som selvsagt kan føre til full forvirring, men det er bygget på amerikanske karaktersystemet som brukes i skoleverket.

Vi bruker Parker-skalaen fordi dette er et internasjonalt, anerkjent poengsysmet som de fleste andre bruker. Dette mener vi gjør det enklest for våre lesere.

Les mer her.

Oppdatert desember 2011: Se test av champagne utført i 2011 her!

Champagne drikkes hele året, men kanskje spesielt rundt høytidene, særlig 17.mai, og når man ellers føler man har noe spesielt å feire.

De sprudlende boblene er ikke bare godt å ha i glasset når man skal skåle, drikk dem gjerne til mat.

Alle champagnene i denne testen er i kategorien brut eller extra brut.

Brut - nesten helt tørt, 0-15 g restsukker/liter

Extra brut - helt tørt, 0-6 g restsukker/liter

Hele testen finner du nederst i artikkelen.

Et rimelig knallkjøp

Det var to champagner som skilte seg klart ut fra resten, Lanson Gold Label 1998 brut og Dom Perignon 2000 brut.

De kommer ut med lik poengsum, men prismessig var det hele seks hundre kroner i forskjell på dem, og vi vil derfor trekke frem den rimeligste som må betraktes som et knallkjøp.

Lanson Gold Label 1998 brut, varenummer 42609, 399 kroner, 87 poeng.

Dette er en champagne som er mørk strågul på farve og dufter ristet brød, kaffe og epler. Den er mineralsk på smak med rik, moden frukt. I tillegg har den høy syre, god fylde og syrlig, rik frukt. God lengde og god konsentrasjon.

Champagne til julemat

Hva med å drikke champagne til den tradisjonelle norske julematen, og ikke bare som aperitiff.

Om man velger en champagne med høy syre og god fruktsødme, vil dette passe utmerket til både fet, salt og røkt mat.

Les også:

Slik sabler du champagnen

Test av madeira

Champagne

For å kalles champagne må vinene komme fra det geografiske området Champagne i Frankrike. Ekte champagne lages etter faste, strenge regler som gjelder såvel dyrking, innhøsting som lagring.

Champagne lages på tre ulike druer, enten hver for seg eller i blandingsforhold. Druene heter Chardonnay, Pinot Noir og Pinot Meunier.

Slik åpner du en flaske

Fjern folien utenpå korken. Hold gjerne den ene hånden over korken mens du fjerner metallstrengen som holder korken på plass. Ikke rett korken mot noen etter at du har tatt av metallstrengen eller vend flasken mot din egen nese!

Legg den ene hånden under bunnen av flasken og ta et grep om korken med den andre. Åpne ved å vri flasken rundt og holde korken fast. Ikke rist flasken. Er den litt over kjøleskapskald skummer den mindre, det hjelper også å helle litt i glasset, la det roe seg og så fylle opp. Toppen halvfullt glass er ideelt for vinsmaking.

Les også:

Stor test av cognac

Den mest effektive treningen

Skal du handle inn til nyttårsfesten, er det lurt å tenke på at Vinmonopolet ikke har lov å holde åpent på nyttårsaften. Det betyr at onsdag 30. desember er siste mulighet for å sikre deg polvarer dette året.

Les om testmetodikk og testpanel her.

Denne saken ble første gang publisert 14/12 2009, og sist oppdatert 28/06 2017.

Les også