Test av barbera 2015

De beste barberaene under 200 kroner

Blir stadig mer populære.

FLEKSIBLE: Viner laget på barbera-druen er veldig fleksible i matveien.

FLEKSIBLE: Viner laget på barbera-druen er veldig fleksible i matveien. Foto: Foto: Arnie Stalheim

Publisert Oppdatert

Slik bedømmer vi viner

Ved bedømming av viner bruker vi på Klikk den meget utbredte 100-poengskalaen, som går fra 50-100 poeng. Det finnes flere måter å dele opp området fra 50-100 poeng på, men dette er hvordan vi tenker her på Klikk:

50-59: Dårlig vin med fremtredende feil.

60-69: Svak vin med mindre feil.

70-79: Grei vin uten feil.

80-89: God vin.

90-95: Meget god vin.

96-100: Eksepsjonell vin, blant de beste i verden. Klassisk.

Når vi på Klikk bruker 100-poengskalaen, gjør vi det uten å skjele til prisen på vinen.

Her kan du lese mer om hvordan vi bedømmer viner.

Gode matviner

Viner laget på barbera-druen er svært fleksible i matveien, og du kan drikke dem til både pizza, pasta, kylling og hvit fisk. De er spesielt gode til bacalao.

Her er noen gode oppskrifter på barbera-vennlige retter:

Tynn italiensk pizza

Spaghetti bolognese

Kylling med 40 hvitløkfedd

Skinnstekt torsk med linser og soyasmør

Bacalao

Italienske rødviner er svært populære i Norge, men det går ofte i viner som heter et eller annet med "passo", hvilket som regel betyr at de i noen grad er laget av tørkede druer.

Dette gir gjerne viner med stor sødme og lite friskhet, noe som ikke er spesielt matvennlig.

Da er barbera en helt annen greie. Viner laget på denne druen er friske og syrlige, og et mye bedre følge til mat.

Se vår store guide til valg av vinglass.

De tre store

Vi er i Piemonte, i det nordvestlige Italia. Der finnes det en hel drøss med forskjellige vindruer, både hvite og røde (eller snarere grønne og lilla).

Blant de røde, er det tre stykker som peker seg ut som de virkelig store, og det er nebbiolo, dolcetto og barbera.

Se vår guide til temperering av vin.

Viner laget på nebbiolo kjennetegnes av komplekse aromaer og et høyt innhold av både syre og garvestoffer (tanniner). Noen av Italias beste rødviner, barolo og barbaresco, er nebbiolo-baserte.

Dolcetto-baserte viner er enklere i aromabildet, har tydelige tanniner, men moderat syre og ofte en uttalt fruktsødme. Druen bærer altså sitt navn med rette (dolcetto betyr "lille søte").

Fleksible matviner

Med barbera blir tingene snudd på hodet i forhold til dolcetto, da barbera-baserte viner har frisk syre, men moderate tanniner. Dette gjør vinene fleksible i matveien, noe vi skal komme tilbake til om litt.

Se vår guide til dekantering av vin.

Barbera er en av de mest utbredte druene i hele Italia, men det er i Piemonte de beste vinene lages av denne druen, og da spesielt rundt de små byene Alba og Asti. Vinene preges ofte av kirsebær eller andre røde og mørke bær, og kan ha innslag av urter, krydder og nøtter. Har vinene vært fatlagrede, kan de også ha snev av vanilje, karamell eller kaffe, samt treverk og et tydeligere krydderpreg.

De beste under 200 kroner

Vi ville gjerne finne ut hva som er de beste barbera-vinene på det norske markedet, men det finnes flere hundre av dem.

Vi gjorde derfor en avgrensning til polets basisutvalg under 200 kroner. Der finnes det for tiden 20 viner, og vi plukket så ut de ti vi over tid har hatt best erfaringer med og testet disse opp mot hverandre.

Nærmere omtale av de fem beste finner du nederst i denne artikkelen.

De som ikke nådde opp

Blant de ti vinene vi testet, var det altså fem som ikke nådde opp, og de er som følger:

  • Cossetti Barbera d'Asti La Vigna Vecchia 2012, #450001, kr 176,00 - 84p
  • Carussin Asinoi Barbera d'Asti 2013, #4992201, kr 129,90 - 83p
  • Giacosa Fratelli Barbera d'Alba Bussie 2013, #955402, kr 134,90 - 83p
  • Vespa Barbera d'Asti 2013, #4531201, kr 136,00 - 83p
  • Palladino Barbera d'Alba Superiore 2012, #4462001, kr 139,50 - 83p

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning