Vin uten garvesyre

Tåler du ikke garvesyre?

Her er vinene med minst garvesyre.

IRRITERENDE: En dråpe rødvin på den nye, hvite blusen kan være nok til å ødelegge en kveld.

IRRITERENDE: En dråpe rødvin på den nye, hvite blusen kan være nok til å ødelegge en kveld. Foto: Illustrasjonsfoto: Crestock.com

Publisert Oppdatert

- Garvesyre? Nei, jeg tåler ikke garvesyre.

Det er det mange som sier. Og som en spesiell service til alle som vil ha vin med lite garvesyre har vi laget en liste over viner med lite garvesyre (se nederst).

Denne listen har vi fått sendt fra Vinmonopolet. Den er basert på smakinger og ikke på fysiske målinger.

Garvesyre finnes i rødvin, og bare en sjelden gang i hvitvin.

Hodepine av garvesyre

Det er fortsatt uklart hvorfor folk får hodepine av rødvin. Ulike hypoteser peker på ulike stoffer i vinen. Sulfider, histaminer, prostaglandiner og tyraminer har alle blitt beskyldt for elendeigheten. Men, tanniner, altså garvesyre, er den mest uglesette. Likevel finnes det ikke noe klart, vitenskapelig grunnlag for å gi all skylden på tanninene.

Hva er garvesyre?

Garvestoffer, eller tanniner, kjennes lett ved at det "tørker" opp munnen - snerper, sier mange.

I vin kommer garvestoffene fra drueskall, steiner, stilker og trefat. Garvestoffene i vinen er med på å gjøre vinen holdbar. Om man hører at vinen har stor "kropp" er det ofte forbundet med garvestoffene.

For mye garvesyre?

Dersom en vinmaker vil redusere mengden tanniner finnes det mange metoder å kvitte seg med dem på. Den mest tradisjonelle metoden er faktisk bruk av eggevhviter. Garvesyre er, rent teknisk, bittesmå negativt ladede partikler. Eggehviten nøytraliserer disse partiklene ved simpelthen å helle dem i en vintønne og la dem synke til bunns. Så har man vinen over i en ny tønne (fat) eller flasker. (Fat gir garvesyre, så derfor går vinen ofte til flasker etter en slik prosess).

I Bordeaux er denne metoden fortsatt i bruk. Et pussig biprodukt er de nydelige kakene som heter caneles. All eggehviten til vinmakingen skapte en gul overflod av eggeplommer - og det bruke man til å lage de herlige kakene av.

Garvesyre kan også utvinnes i ren form. Epler er ofte brukt til den prosessen - og det kan i noen tilfeller tilsettes i vin, selv om det ikke er vanlig i Europa.

Ordet "garvesyre" kommer av at man brukte garvesyren til å, nettopp, garve dyrehuder og skinn for at de skulle bli mer holdbare og myke.

Garvesyre finnes også en rekke andre matvarer. Widomaker har en god liste (selv om den ikke er endelig).

Lista over vin med lite garvesyre

Så til vinen: På bestiling fra oss har Vinmonopolet sortert ut en liste over alle vinene de har. Alle vinene er oppført med et tall som utrykker hvor mye garvesyre vinen har.

For alle viner som er i vinmonopolets hovedutvalg (altså ikke bestillingsutvalget) er dette tallet resultat av blindtester av Vinmonopolets egne folk. For alle de andre vinene er det grossisten som selv har oppgitt dette tallet. Du kan se hele listen her - merk at de vinene som er oppført med "0" ikke har påført disse dataene - de er altså ikke bedømt med hensyn til garvesyre.

Vinmonopolet bruker en skala fra 1-10, hvor 10 er høy garvesyre. Ingen viner har under tre. Av vinene i basisutvalget er det faktisk bare én vin som scorer 3 på scalaen.

Her er listen over vinene med minst garvesyre på Vinmonopolet som er i basisutvalget (og dermed bedømt av Vinmonopolets profesjonelle smakspanel). Det er 16 viner, en scorer altså tre, resten fire.

Merk: Dersom varenummeret ender med 06 er vinene Bag-inBox-produkter (pappviner). Det betyr at flaskevarianten ikke er representert i basisutvalget. Det er rimelig å anta at det er det samme garvesyretinnholdet i flasker som på Bag-in-Box.

Varenummer

Navn

Score

1182301

Paul Masson

3

665401

La Bandera Roja

4

666201

Blossom Hill

4

687406

La Boiselière

4

1204501

Tinto Selecto

4

1406701

El Copero 2010

4

3045406

Solyvino Tempranillo Utiel Requeña

4

3361606

Arrow Ruby Cabernet

4

5033706

Oude Kaap Cinsault Cabernet Sauvignon

4

5513701

Tavernello

4

5660501

Falling Feather Ruby Cabernet

4

1006406

Amigo

4

1382901

Arrow Ruby Cabernet

4

3202501

Medinet

4

4366106

Marques de dos Aguas

4

5660506

Falling Feather Ruby Cabernet

4

 

Få med deg alt! Følg Klikk Mat på Facebook.

Vil du ha gode oppskrifter i postkassa di hver fredag? Klikk her.

 

Les også:

De beste potetoppskriftene

Aioli lager du enkelt på denne måten

Her er vinneren av sjokoladekonkurransen

Slik blir finnbiff morsomt på denne måten

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning