UKENS BESTE VINKJØP:
Stram og fin matvin
Denne italienske rødvinen er god til både pizza, pasta og lettere kjøttretter.
Når Piemonte er tema, blir det gjerne snakk om de monumentale rødvinene fra Barolo og Barbaresco. Dette er imidlertid viner for de store anledninger, noe prisene også bærer bud om. Selv piemonteserne drikker ikke disse vinene i utrengsmål. Nei, til hverdags går det helst i barbera og dolcetto, og det er en vin av sistnevnte type som er vår vinanbefaling denne gang.
Dolcetto kan imidlertid være så mangt, og man finner helt enkle utgaver til rundt hundrelappen, samt mer konsentrerte, komplekse og kostbare viner til over 200 kroner. Den vi har valgt ut ligger sånn midt på treet, både hva gjelder pris og kvalitet, og fremstår ikke minst som en typisk eksponent for dolcetto-druen.
Vajra Dolcetto d'Alba 2007, vnr 30517, kr 149,90, 86 poeng.
Dyp rødfiolett på farve. Sursøt duft av kirsebær med hint av krydder og urter. Middels til god fylde med pen frukt, frisk syre og en ganske lang ettersmak preget av tydelige, men fine tanniner.
Denne vinen er god å drikke nå, men tåler også et par år i kjelleren. Den er litt stram og syrlig, så det er ikke akkurat en utpreget kosevin. Men den er desto bedre til mat. Drikk den til pizza og pasta, italiensk spekemat, samt lyst kjøtt som kylling, kalv og svin.
Her er oppskrifter på noen retter som passer til vinen:
Pasta med tomattapenade og parmesan
Flere gode tips i serien "Ukens beste vinkjøp" finner du her:
Frisk og fruktig hvitvin til sjømat
Denne saken ble første gang publisert 19/03 2009, og sist oppdatert 30/04 2017.