Stor test av rødvin til lam og vilt

Rødvin til lam og vilt

Høstens herlige retter av lam og vilt krever sin vin. Klikk har testet 30 rødviner, og gir deg våre anbefalinger!

Rødvin til lam og vilt

Rødvin til lam og vilt Foto: Petter Berg/HM Foto

Publisert Oppdatert
Lag en klassisk lammestek og nyt den til en av våre anbefalinger

Lag en klassisk lammestek og nyt den til en av våre anbefalinger Foto: Foto: Matprat.no

Testpanel og testmetodikk

I testpanelet satt Robert Lie og Ørjan Lundmark. Robert Lie er både norsk, nordisk og europeisk mester for vinkelnere. Han har sitt daglige virke som vinansvarlig på Bagatelle. Ørjan Lundmark har en førsteplass og to andreplasser i NM for vinkelnere, og jobber til daglig som vinansvarlig på Bølgen & Moi Briskeby.

Vinene ble gitt poeng på 100-poengskalaen, hvor 100 poeng er best. Alle vinene ble smakt blindt. Utover klassifiseringen i tre prisklasser ble det ikke tatt hensyn til pris ved poenggivningen.

Testutvalg

Klikk har testet viner fra Vinmonopolets fullsortiment og bestillingsutvalg. Vi har delt dem opp i følgende tre klasser: Flaske under kr 100, flaske kr 100-150 og flaske kr 150-250. Utvalget av vinene er blitt gjort på bakgrunn av tidligere testresultater, kunnskap om druer, distrikter, årganger og produsenter.

Det som er felles for både lam og vilt, er at det er smaksrikt kjøtt. Til det må vi drikke relativt kraftige viner med mye smak. Lammekjøtt er ganske fett, mens vilt ofte er magert. Lammevinene bør derfor ha godt med garvestoffer (tanniner) som ta luven av fettet, mens viltvinene gjerne tåler å være runde og snille. I utgangspunktet.

Saken er den at vi her til lands serverer gjerne viltretter med bacon og fete sauser med mye fløte eller rømme. Mange sauterer (dvs. lettsteker) også grønnsaker til vilt, f.eks. rosenkål eller savoykål. Alt dette bidrar til at fettinnholdet i rettene blir så høyt at vi kan servere samme vin til vilt som til lam.

Viner som utmerket seg i de tre ulike klassene:

RØDVIN UNDER KR 100:

Marqués de Monistrol Reserva Privada 2004, vnr 13030, kr 99,90, 84 poeng

Mørk rød på farve med liten brunaktig kant. Duft av eik, kokos, krydder og søte, mørke bær. Bløte tanniner, god fylde og middels syre. Rik, eikepreget frukt med god lengde.

RØDVIN KR 100-150:

Allesverloren Tinta Barocca 2006, vnr 14698, kr 126,90, 86 poeng

Mørk rød på farve med bred, blåaktig kant. Duft av kirsebær, sjokolade og vanilje. Saftige tanniner, middels fylde og god syre. Syrlig, krydret frukt og god lengde.

RØDVIN KR 150-250 kr:

Her var det to viner som utmerket seg og som deler førsteplassen i denne klassen.

Produttori Barbaresco 2004, vnr 31906, kr 209,90, 88 poeng

Lyserød på farve med bred utviklet kant. Duft av tjære, røde bær, anis og vanilje. Markerte tanniner, middels fylde og god syre. Preg av syrlig frukt og god lengde.

Seghesio Sonoma Zinfandel 2006, vnr 43993, kr 179,90, 88 poeng

Mørk rød på farve med liten blåaktig kant. Duft av mørke bær, krydder og vanilje. Bløte tanniner, god fylde og middels syre. Rund, rik og søtlig frukt med noe alkohol i avslutningen.

Vi kan også anbefale deg noen gode oppskrifter:

Lammeskanker med krydret tomatsaus og potetmos

Klassisk lammelårsteik

Lammeform med grønnsaker

Hjortebiff med løk og sopp

Klassisk rensdyrfilet

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning