Edinburgh:

Spennende gjøremål i Edinburgh

Her er 10 spennende ting du kan gjøre i Edinburgh.

EDINBURGH: Lek slottsherre, besøk et hjemsøkt mausoleum, se dans skotske folkedanser og drikk te i den skotske hovedstaden

EDINBURGH: Lek slottsherre, besøk et hjemsøkt mausoleum, se dans skotske folkedanser og drikk te i den skotske hovedstaden Foto: Foto: Neil Davey

Publisert Oppdatert
NEDENFOR SLOTTET: Like nedenfor Edinburgh Castle ligger et flott parkområde.

NEDENFOR SLOTTET: Like nedenfor Edinburgh Castle ligger et flott parkområde. Foto: Foto: Neil Davey

HEKSE-SIGHTSEEING: Bli med på spøkelsestur i Edinburghs skumle og mørke bakgater.

HEKSE-SIGHTSEEING: Bli med på spøkelsestur i Edinburghs skumle og mørke bakgater. Foto: Foto: Neil Davey

1. Smak en god whisky

Uisge Beath er den gæliske betegnelsen på whisky og betyr 'livets vann'. I Edinburgh har du sjansen til å prøve et rikt utvalg merker av disse edle dråpene. Mange av disse finner du ikke på vinmonopolet i Norge. Gode whiskybarer i Edinburgh er blant andre Canny Man's (Morningside Road), The Malt Shovel (Cockburn Street), Halfway House (Fleshmarket Close), Bennets Bar (Leven Street) og Dagda (Buccleuch Street). For rundt 1000 kroner kan du i tillegg bli medlem av den høyt ansette whiskyforeningen - The Scottish Malt Whisky Society (St Giles, Leith).

Eller hvorfor ikke dra 'direkte til kua'? På Glenkinchie Distillery, en 25 minutters kjøretur fra Edinburgh, tar en guide oss med på den lange reisen fra vann, gjær, bygg og torv til malt og blended whisky, etterfulgt av en fortreffelig smaksprøve.

2. Møt et gjenferd

Når skumringen faller over Edinburghs gamleby, er det ikke vanskelig å forestille seg livet i gamle dager med skummelt røverpakk lurende i skyggefulle hjørner. Og ifølge de mange spøkelsesturoperatørene, kan du også komme til å støte på dem! Vi blir med på tur til Greyfriar Bobby's kirkegård - Skottlands mest hjemsøkte gravsted. Her herjer, ifølge guiden, både bankeånder og gjenferd. Så aggressive er disse gjengangerne at turister har opplevd både kvelningsangrep og noen har måttet forlate gravplassen fulle av blåmerker.

Høydepunktet på turen vår er når hele gruppen står musestille i et beksvart gravkammer, som visstnok jevnlig er hjemsøkt. Plutselig runger et forferdelig skrik! En velfødd amerikaner har i mørket uheldigvis tråkket på foten til en liten italiensk dame.

3. Ta beina fatt

Den beste måten å oppleve Edinburgh på er til fots. Begynn med å utforske middealderbydelen 'Old Town' og den georgianske bydelen 'New Town' som begge har status som verdensarvsteder på UNESCOS liste.

Sekkepipemusikken følger oss opp Royal Mile, 'den kongelige milen' som er hovedåren i Old Town. Brosteinsgaten strekker seg fra Hollyrood Palace i øst - dronningens offisielle residens når hun er i Skottland - til Edinburgh Castle i vest. Og det er mange interessante avstikkere på veien, blant annet det skotske parlamentet.

Du kan også gjøre som lokalbefolkningen - ta en av de mange flotte turstiene som følger byelva Water of Leith. Vi gikk fra bydelen Roseburn til Stockbridge i New Town. På veien passerte vi vakre broer, statuer og monumenter, Gallery of Modern Art og det sjarmerende, historiske nabolaget Dean Village.

BRUK BEINA: Den beste måten å oppleve Edinburgh på er til fots.

BRUK BEINA: Den beste måten å oppleve Edinburgh på er til fots. Foto: Foto: Neil Davey

Den aller beste utsikten over Edinburgh får du ved å ta trappetrinnene opp til Calton Hill, eller ved å klatre til topps på byfjellet Arthur's Seat.

4. Finn din indre prins eller prinsesse

Et besøk i den staselige byborgen er obligatorisk når du reiser til Edinburgh. På et vulkansk fjell midt i sentrum ligger Edinburgh Castle og våker over byen. Utsikten fra oven skuffer ikke. Vi tar inn det praktfulle synet av den skotske hovedstaden med sine historiske bygninger og gotiske tårn, elva River Forth og Fife-regionen i det fjerne. Vinden rusker i hår og klær, men slik skal det også være når du står på toppen av et vaskekte skotsk slott. Vi føler oss faktisk hjemme i de kongelige omgivelsene. Det er bare kronen og kongedømmet som mangler.

5. Dans på Ceilidh

Hvorfor ikke ta en svingom med en mann i kilt? Ceilidh er en fest der man gjerne spiser haggis, skottenes nasjonalrett og danser skotske folkedanser i høyt tempo. Vi gir løfte om en uforglemmelig kveld på byen!

LIVETS VANN: Du vil definitivt få "whisky in the jar" i Edinburgh.

LIVETS VANN: Du vil definitivt få "whisky in the jar" i Edinburgh. Foto: Foto: Neil Davey

The Lot i Grassmarket har blant annet ceilidh-arrangement hver tirsdag (www.edinburghceilidhs.com). Og det er ingen unnskyldning at du ikke kan dansene, for her er det instruktører på plass for å lære opp nervøse nybegynnere.

SEKKEPIPE: Hva er vel et besøk i Edinburgh uten en sekkespillende mann i kilt?

SEKKEPIPE: Hva er vel et besøk i Edinburgh uten en sekkespillende mann i kilt? Foto: Foto: Neil Davey

Har du danset en reinlender eller to tidligere, er det faktisk ikke så vanskelig. Bli ikke forundret om proffene løfter deg opp fra golvet når dere tar en svingom - samme hvor mye du veier.

6. Dra på stranda

Historiske Cramond village, en 20 minutters busstur fra Edinburgh sentrum, er en liten landsby med koselige, hvitmalte murhus, smale smug og hyggelige kafeer og puber. Det er likevel den nydelige stranden som er den største gulroten både for lokalfolk og turister. Spaser langs vannkanten på den vakre sandstranden, og fyll opp batteriene med frisk sjøluft og flott utsikt. Ved lavvann er det også mulig å ta en veifylling ut til Cramond Island. Men pass på så du ikke blir nedflødd!

I Edinburgh kan du også besøke et typisk, britisk badested - Portobello Beach. Strandområdet i forstaden Portobello var en gang et populært feriemål - særlig for innbyggerne i nabobyen Glasgow. I dag reiser nok de fleste sydover, og strandpromenaden har vel en heller utslitt sjarm. Men Portobello Beach trekker fremdeles horder av skotter på solrike dager.

7. Shop til you drop

Som det seg hør og bør for en hovedstad, har Edinburgh et stort og variert utvalg butikker som vil glede både shoppingglade gutter og jenter. Skal du handle whisky, kilt, oppblåsbare Loch Ness monster(!) eller noe annet skotskorientert, finner du det på Royal Mile. Princes Street har kjedebutikker og stormagasin, mens George Street og Harvey Nichols byr på dyrere merker og designerklær.

Foretrekker du mer orginale butikker anbefaler vi at du tar en titt i Victoria Street, Grassmarket, William Street, Stafford Street, Cochburn Street og Stockbridge. Her ligger alt fra secondhandbutikker til platesjapper og forretninger med morsomme gaveartikler.

8. Drikk te

Britene elsker te og dette gjelder også i Skottland. Vil du drikke te med stil (og det lover vi deg at du vil), tar du turen til det staslige luksushotellet Balmoral Hotel i østenden av Princes Street. Hver dag mellom klokka 14.30-15.30 har nemlig hotellet "Afternoon High Tea" i baren Palm Court. Her drikkes det selvsagt te, men det beste med High Tea er uten tvil kakebordet. Både kaker og scones er bakt i hotellets eget bakeri. Og når tekoppen er tom, er det ingen som ser stygt på deg om du bestiller et glass champagne klokka fire om ettermiddagen.

9. Gå på pub

Du kan bokstavlig talt ikke unngå Edinburghs puber. De ligger nemlig på hvert eneste gatehjørne. Det hevdes faktisk at byen har flere ølkraner per hode enn noe annet sted på de britiske øyer. En av våre favoritter er den tradisjonelle puben Sandy Bell's (Forest Road). Her kan du prøve skotske ølsorter til tonene av keltisk folkemusikk. Puben er et populært samlingspunkt for musikere som vil ta seg en liten 'jam'.

Ta også turen til pubene i havneområde Leith. Bydelen har en særegen karakter. Det var stor motstand da den ble innlemmet i Edinburgh by på 1920-tallet, fordi den da ble knyttet nærmere storbyen. På koslige King's Wark (the Shore) like ved sjøen, kan du i tillegg til pinten også spise ordentlig god fish & chips.

SHOPPING: Edinburgh har et stort og variert utvalg butikker for den shoppingglade.

SHOPPING: Edinburgh har et stort og variert utvalg butikker for den shoppingglade. Foto: Foto: Neil Davey

Avslutt pubrunden på The Oxford Bar (Young Street). Her er det store sjanser for å støte på forfatteren Ian Rankin, som har skrevet de kjente bøkene om politietterforskeren Rebus. Dette er nemlig hans favorittvannhull i hovedstaden.

10. Bli med på festival

Den mest kjente festivalen i Skottland er Edinburgh International Festival. Den finner sted hvert år i august, med rundt 1.000 forestillinger daglig med blant annet millitary tatoo, teater, stand up, dans og musikk.

PUB PÅ PUB: Edinburghs puber ligger på hvert eneste gatehjørne.

PUB PÅ PUB: Edinburghs puber ligger på hvert eneste gatehjørne. Foto: Foto: Neil Davey

Det er imidlertid flere andre interessante begivenheter i løpet av året; fra 24. oktober til 2. november finner Scottish International Storytelling Festival sted, som er en hyllest til fortellerkunsten. Her er det også med mange skandinaviske deltagere - moro for liten og stor.

Edinburgh's 'hogmany og nyttårsfest' er en annen 'festival-must'. Her feirer opp til 100.000 mennesker det nye året i en fire dagers fiesta, fra 29. desember til 1. januar. Få med deg opptog, musikk og dans og et fantastisk fyrverkerishow.

CARLTON HILL: Den aller beste utsikten over Edinburgh får du ved å ta trappetrinnene opp til Calton Hill

CARLTON HILL: Den aller beste utsikten over Edinburgh får du ved å ta trappetrinnene opp til Calton Hill Foto: Foto: Neil Davey

NYTTÅR: Få med deg opptog, musikk og dans og et fantastisk fyrverkerishow under festivalen som finner sted i nyttårshelgen.

NYTTÅR: Få med deg opptog, musikk og dans og et fantastisk fyrverkerishow under festivalen som finner sted i nyttårshelgen. Foto: Foto: Neil Davey

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning