Lagring av åpnet vin:

Slik holder åpnet vin lengst

- Hell den over på en halvliters brusflaske, sier Toralf Bølgen.

LUFTTETT: Jo mindre luft det er i flasken, jo lenger kan vinrestene lagres. Kjekt å vite, om ikke hele flasken drikkes opp.

LUFTTETT: Jo mindre luft det er i flasken, jo lenger kan vinrestene lagres. Kjekt å vite, om ikke hele flasken drikkes opp. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.no

Publisert Oppdatert
FORFATTER: Toralf  Bølgen er en av våre mest kjente vineksperter. Han har skrevet flere bøker om temaet.

FORFATTER: Toralf Bølgen er en av våre mest kjente vineksperter. Han har skrevet flere bøker om temaet. Foto: Foto: Gyldendal

Vi liker å kose oss med et glass vin om kvelden. Men det gir oss et problem: Hva gjør vi med restene, og hvor lenge kan vi egentlig lagre en åpnet vinflaske?

- Det er store individuelle forskjeller mellom vinene. Noen er mer egnet til å lagres enn andre, og her kan det også være forskjeller innen de ulike vinene, sier sommelier og restaurantpartner i Bølgen & Moi, Toralf Bølgen.

Korking og kjøling

Både rød- og hvitvin bør korkes og settes kjølig så raskt som mulig etter åpning, dersom du har planer om å lagre restene.

- Dette er de to viktigste tingene. Få en kork i flaska og sett den så kjølig som mulig så fort som mulig. Det gjelder også rødvin, sier Bølgen.

Les mer:

Hvordan smake vin

Slik avslører du dårlig vin

Stortest av julens øl, akevitt og cognac

Jo større, jo bedre

- Og jo større rest du har igjen, jo bedre. Det er fordi du får mer luft i flasken når det er lite vin, forklarer vineksperten. Har du igjen en grei slump, kan noen viner lagres i opptil en uke på denne måten. Andre forringer seg over natten, mens atter andre dør over natten.

- Det har med alkoholinnhold og syreprosenter å gjøre, og det er litt for komplisert til å gå inn på, sier Toralf Bølgen, som ikke kan nevne navn på viner som holder seg lengre enn andre.

- Men det jeg kan si generelt, er at unge viner holder lenger. Lagret årgangsvin bør drikkes samme kveld som den åpnes, og en slik vin fortjener dessuten å nytes med en gang.

Bruk brusflaske

Blant de mange kjerringrådene om hvordan vi lagrer åpnet vin og champagne best, er å ha korken av flaska eller å la den stå ute i romtemperatur, legge en fyrstikk over tuten eller putte en teskje nedi, og så videre. Disse tipsene har ikke sommelieren mye til overs for.

- Det eneste kjerringrådet jeg har hørt om, og som fungerer, er å helle vinen over på en halvflaske. Da får du jo mindre luft i flasken, og vinen holder lenger.

- Har det noe å si om man bruker en halvflaske i glass eller om man bruker en halvlitersflaske det har vært brus på?

- Nei, det er ingen grunn til at det skal utgjøre noen forskjell. Bare skyll brusflaska godt først, sier vinekspert Toralf Bølgen.

For lagring av åpnet sjampis, anbefaler han å gå til innkjøp av en sjampanjestopper. Da kan sjampanjen lagres i 3-4 dager.

Les også:

Rødvin motvirker aldring

Tilbake til Klikk Drikke

Tilbake til Klikk Mat

Her finner du 4.000 oppskrifter du kan kose deg med!

Nyttige tjenester

Regn ut

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen

Nettavisen, Annonsebilag