Lagring av åpnet vin:

Slik holder åpnet vin lengst

- Hell den over på en halvliters brusflaske, sier Toralf Bølgen.

LUFTTETT: Jo mindre luft det er i flasken, jo lenger kan vinrestene lagres. Kjekt å vite, om ikke hele flasken drikkes opp.

LUFTTETT: Jo mindre luft det er i flasken, jo lenger kan vinrestene lagres. Kjekt å vite, om ikke hele flasken drikkes opp. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.no

Publisert Oppdatert
FORFATTER: Toralf  Bølgen er en av våre mest kjente vineksperter. Han har skrevet flere bøker om temaet.

FORFATTER: Toralf Bølgen er en av våre mest kjente vineksperter. Han har skrevet flere bøker om temaet. Foto: Foto: Gyldendal

Vi liker å kose oss med et glass vin om kvelden. Men det gir oss et problem: Hva gjør vi med restene, og hvor lenge kan vi egentlig lagre en åpnet vinflaske?

- Det er store individuelle forskjeller mellom vinene. Noen er mer egnet til å lagres enn andre, og her kan det også være forskjeller innen de ulike vinene, sier sommelier og restaurantpartner i Bølgen & Moi, Toralf Bølgen.

Korking og kjøling

Både rød- og hvitvin bør korkes og settes kjølig så raskt som mulig etter åpning, dersom du har planer om å lagre restene.

- Dette er de to viktigste tingene. Få en kork i flaska og sett den så kjølig som mulig så fort som mulig. Det gjelder også rødvin, sier Bølgen.

Les mer:

Hvordan smake vin

Slik avslører du dårlig vin

Stortest av julens øl, akevitt og cognac

Jo større, jo bedre

- Og jo større rest du har igjen, jo bedre. Det er fordi du får mer luft i flasken når det er lite vin, forklarer vineksperten. Har du igjen en grei slump, kan noen viner lagres i opptil en uke på denne måten. Andre forringer seg over natten, mens atter andre dør over natten.

- Det har med alkoholinnhold og syreprosenter å gjøre, og det er litt for komplisert til å gå inn på, sier Toralf Bølgen, som ikke kan nevne navn på viner som holder seg lengre enn andre.

- Men det jeg kan si generelt, er at unge viner holder lenger. Lagret årgangsvin bør drikkes samme kveld som den åpnes, og en slik vin fortjener dessuten å nytes med en gang.

Bruk brusflaske

Blant de mange kjerringrådene om hvordan vi lagrer åpnet vin og champagne best, er å ha korken av flaska eller å la den stå ute i romtemperatur, legge en fyrstikk over tuten eller putte en teskje nedi, og så videre. Disse tipsene har ikke sommelieren mye til overs for.

- Det eneste kjerringrådet jeg har hørt om, og som fungerer, er å helle vinen over på en halvflaske. Da får du jo mindre luft i flasken, og vinen holder lenger.

- Har det noe å si om man bruker en halvflaske i glass eller om man bruker en halvlitersflaske det har vært brus på?

- Nei, det er ingen grunn til at det skal utgjøre noen forskjell. Bare skyll brusflaska godt først, sier vinekspert Toralf Bølgen.

For lagring av åpnet sjampis, anbefaler han å gå til innkjøp av en sjampanjestopper. Da kan sjampanjen lagres i 3-4 dager.

Les også:

Rødvin motvirker aldring

Tilbake til Klikk Drikke

Tilbake til Klikk Mat

Her finner du 4.000 oppskrifter du kan kose deg med!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning