Slik kommer du i gang med ølbrygging

Slik brygger du øl

- Alle amatører lager bedre øl enn det du kjøper.

SLIK KOMMER DU I GANG MED ØLBRYGGING: Å brygge øl hjemme er moro, billig og interressant.

SLIK KOMMER DU I GANG MED ØLBRYGGING: Å brygge øl hjemme er moro, billig og interressant. Foto: Foto: Christopher Sjuve

Publisert Oppdatert

Jeg har to beskjeder til å alle som tenker på å brygge øl selv:

1) Det er ikke vanskelig

2) Sjansen er stor for at du brygger bedre øl enn en du kjøper i butikken på første forsøk.

Det er nemlig ikke vanskelig å brygge øl.

Når det er sagt, så er det en kunst å få kontroll på alle delene av bryggingen. Det går raskt å lære grunnprinsippene, men man blir aldri utlært. På den måten ligner ølbrygging mye på poker.

Hvor lang tid tar ølbryggingen?

Bryggingen: 6-7 timer til å begynne med, så går det kjappere etterhvert (det er ikke mye aktivt arbeide)

Gjæring: 2 uker

Tapping på flasker: en time eller to

Flaskemoding: Fra to uker

Det tar (mer eller mindre) like lang tid å lage 25 som 50 liter øl.

Hvor mye koster det å brygge øl?

Når du har bryggeutstyret koster ingrediensene for 100 liter omtrent 1500 kroner, men kan også koste mindre avhengig av type øl du brygger. (Mer om utstyr nedenfor).

Hallgeir Bakken har regnet ut at halvliteren kommer ned i ni kroner om du brygger ølet selv.

(PS Jeg skrev opprinnelig at det kostet 1500 for 50 liter, men kvitteringen min var på to batcher, altså 100 liter. Beklager folkens!)

Prinsippene i ølbrygging

Prinsippene i ølbrygging er ganske rett fram. Du trenger ikke mer enn malt, gjær, humle og vann.

Malt er korn som har spiret før det blir tørket.

Humle er tørkede blomster fra en slyngplante.

Gjær er gjær, men det finnes veldig mange typer. Vann er vann.

Malt, gjær og humle kjøper du. Vann har du i springen.

Selve bryggeprossesen kan brytes ned til noen enkle trinn:

Kvern malten (kornet)

Varme opp kvernet malt i vann

Ha i humle (tenk på humle som krydder) og la det koke

Kjøl det ned og ha i gjær. Dermed er gjæringsprosessen i gang (ca 14 dager).

Tapp på flaske og ha i litt sukker (sukkeret må til for å få kullsyre). Vent i noen uker og ølet er klart.

Det kan skrives bøker om hvert av disse trinnene, men de bøkene trenger du ikke lese for å lykkes.

I prinsippet kan du lage øl på kjøkkenbenken. Men, vi begynner med en kort beskrivelse av det utstyret du trenger.

Dette trenger du - en vanlig startpakke for ølbrygging

I prinsippet kan du lage øl på kjøkkenbenken (og helst med et steketermometer). Men, det vanligste er å kjøpe seg et bryggesett.

Du finner vanlige startpakker som koster fra noen hundrelapper og opp i 20.000-kronersklassen. Og det er heller ikke vanskelig å finne dyrere utstyr.

Generelt stiger kvaliteten, holdbarheten, enkelheten i bruk og presisjonen med prisen.

Her er det grunnleggende utstyret du trenger.

  • En bryggekjele
  • Et gjæringskar med gjærlås
  • Flasker til å tappe på (og korker)
  • En hevert
  • Vaskemiddel

I tillegg vil du gjerne ha en flaskebørste, flaskeskyller (ca 200 kroner), og en flaskefyller (kalles også tappestang, 60 kroner) som gjør tappingen til en lek.

Gjæringskar, flasker, hevert og vaskemiddel er det ikke veldig store forskjeller på. Slaget står om bryggekjelen. En bryggekjele er i sin enkleste form ikke mye annet enn en vanlig kjele.

I den andre enden av skalaen finner du en programerbar bryggekjele som regulerer temperaturer og har pumpe (som gjør at du slipper å røre). En pumpe kan for øvrig kjøpes separat.

De fleste kjelene trenger separat varmekilde, mens andre har eget varmeelement. Og det er her de store prisforskjellene slår inn.

Erik Schønsee i Bryggselv.no forteller at man bør være forsiktig med å kjøpe kjeler med eget varmeelement. - Det er mange kjeler av denne typen med svær tvilsom kvalitet, sier han.

- Er du nybegynner og ikke vil bruke for mye penger, så sats heller på noen enkelt, er hans tips.

En enkel kjele med tappekran får du for under 2.000 kroner.

Det er enklere å brygge øl på et apparat som du programmerer på forhånd, men det koster altså mer. Et tips er å gå sammen to, tre eller flere og spleise.

(Se nedenfor hvordan man bruker Speidel, en av de bedre og avanserte bryggekjelene).

Hvilken bryggekjele du velger er opp til deg. Når du har skaffet deg den begynner moroa!

Bryggeprosessen trinn for trinn

I dette tilfellet brukes en Speidel Braumeister. Denne har egen varmekilde og er en av de mer kostbare typene (og det er spleiselag som gikk sammen). Batchen ble brygget utendørs, det er ikke så vanlig, men det går fint!

Til dette ølet ble det kjøpt inn:

  • maltet korn
  • gjær
  • humle

For nybegynnere er det alltid lurt å ha en oppskrift å følge (den får du der du kjøper malt, gjær og humle).

Det første du gjør er å varme opp vannet. Dette tar ofte litt tid. Vi har ofte kokt opp litt av vannet på komfyren og helt i det vannet som allerede er i bryggekjelen.

De mest utålmodige går til innkjøp av gassbrennere eller frittstående induksjonstopper.

Du kan få kornet malt opp, men det er ikke vanskelig å kverne kornet selv.

Om du kobler på en drill går dette som en lek. Bare ha en pose som samler opp knust malt rundt kverna (ikke vist på bildet).

I denne bryggekjelen er det en "indre kjele" med en sil under og over. Det er i den indre kjelen du har i malten.

ØLBRYGGING: Dette er et avansert apparat, men det er slett ikke nødvendig å kjøpe dyrt.

ØLBRYGGING: Dette er et avansert apparat, men det er slett ikke nødvendig å kjøpe dyrt. Foto: Foto: Christopher Sjuve

Det fine med Speidel er programmeringen. Ulike oppskrifter vil angi ulike tider og temperaturer. Her kan man med noen tastetrykk bestemme hvordan du skal meske (som denne delen av bryggingen kalles).

Det kan for eksempel være 60 minutter på 66 grader, før man øker til 78 grader i 10 minutter. Det hele går automatisk med denne typen bryggekjele.

ØLBRYGGING: Du kan få kornet malt opp, men det er ikke vanskelig å kverne kornet selv.

ØLBRYGGING: Du kan få kornet malt opp, men det er ikke vanskelig å kverne kornet selv. Foto: Foto: Christopher Sjuve

(Det som teknisk sett foregår er at stivelsen i kornet brytes ned til sukkertyper).

Når meskingen er ferdig skal kornet ut. Men, før man fjerner alt kornet skal man (i de fleste tilfeller) "vaske", det vil si helle vann gjennom det kornet. Tenk på kornet (og den "indre kjelen") som en tepose som skal løftes ut. For å få ut alle godsakene helles det nå vann gjennom "teposen" før den kastes.

ØLBRYGGING: Med en drill er det mye enklere å kverne malten (kornet).

ØLBRYGGING: Med en drill er det mye enklere å kverne malten (kornet). Foto: Foto: Christopher Sjuve

Kornet kastes eller kan brukes til dyrefôr.

Nå skal man ha i humlen. Og det varierer fra øltype til øltype hvilken og hvor mye man skal bruke. Humle kommer i litt forskjelling innpakning, men det kan kan for eksempel se ut som dette:

ØLBRYGGING: Slik ser malten ut etter at det er kvernet.

ØLBRYGGING: Slik ser malten ut etter at det er kvernet. Foto: Foto: Christopher Sjuve

OBS: Ikke gjør som du ser i denne videoen. Bruk humleposer! Ellers tetter tappekranen seg (ja, det var en erfaring det også).

Humlen kokes gjerne i en times tid eller mer. Og det vanlig å ha i litt mer humle mot slutten av koketiden (men alle detaljene får du i en oppskrift når du kjøper malt, humle og gjær. En annen teknikk er å ikke koke humle i det hele tatt, men ha det rett i gjæringskaret).

Når humlen har kokt ferdig skal det kjøles ned. Jo raskere jo bedre. De mest avanserte kjøleskystemene kobles til vann. Kaldt vann kommer inn, går gjennom hele spiralen og kjøler brygget ned.

ØLBRYGGING: Dette apparatet gjør mye av den manuelle jobben for deg, som å røre (innebygget pumpe) og å passe på temperaturene.

ØLBRYGGING: Dette apparatet gjør mye av den manuelle jobben for deg, som å røre (innebygget pumpe) og å passe på temperaturene. Foto: Foto: Christopher Sjuve

ØLBRYGGING: Dette er mesking.

ØLBRYGGING: Dette er mesking. Foto: Foto: Christopher Sjuve

Her er en litt shabby video av prosessen:

Nå skal brygget over i en gjærtank med gjærlås. Det er nå du har i gjær.

ØLBRYGGING: Å vaske ut kornet gjør man når det har mesket (varmebehandlet på flere temperaturer) ferdig.

ØLBRYGGING: Å vaske ut kornet gjør man når det har mesket (varmebehandlet på flere temperaturer) ferdig. Foto: Foto: Christopher Sjuve

Gjæringen tar omtrent to uker.

Så er det klart for tapping. Her er det mange småtriks som gjør livet lettere for ølbryggeren.

Det viktigste er rengjøringen. Det gjøres enklest med en flaskebørste og en smart innrettning som klarer å spyle flaskene innvendig.