Vi anbefaler:

Rimelig hvitvin med høy kvalitet

Her er en frisk og fruktig hvitvin, som holder et forbausende høyt kvalitetsnivå til den lave prisen.

Ukens anbefalte vin er laget på druen riesling og heter Nava Riesling Kabinett 2007.

Ukens anbefalte vin er laget på druen riesling og heter Nava Riesling Kabinett 2007. Foto: Foto: Arnie Stalheim

Publisert Oppdatert
Denne vinen passer godt til fisk og skalldyr, gjerne retter som er asiatisk -inspirert.

Denne vinen passer godt til fisk og skalldyr, gjerne retter som er asiatisk -inspirert. Foto: Foto: istock

Vi tar igjen turen til Tyskland, denne gang til Nahe-regionen, som ligger inneklemt mellom Mosel-Saar-Ruwer i vest, Rheingau i nord og Rheinhessen i øst. Denne geografiske plasseringen reflekteres også til en viss grad i vinene - de er gjerne ikke så lette som i Mosel, men heller ikke så fyldige som i Rheinhessen.

Ukens anbefaling er laget på den stadig mer populære og omseggripende riesling-druen, og det er faktisk den norske vinimportøren Vinarius som forestår produksjonen. Vinen er fra den flotte 2007-årgangen.

Nava Riesling Kabinett 2007, vnr 56219, kr 85, 83 poeng.

Strågul med grønnskjær. Mineralsk duft med petroleum, fersken og epler. Middels fyldig med utviklet frukt, høy syre og mineralsk preget ettersmak. Denne vinen har 18 g/l restsukker, men samtidig også god, balanserende syre, noe som gjør at vinen oppleves som på den tørre siden av halvtørr.

Du kan godt lagre denne vinen et par år i kjelleren, men den er nok aller best nå når den er frisk og fersk. Husk også at tyske rieslinger er, grunnet sin friske syre, noen av de vinene i verden som er minst utsatt for oksidasjon. Det betyr at du kan åpne en flaske og drikke halvparten, sette i korken igjen og "glemme" flasken i kjøleskapet noen dager. Når du tar den frem igjen, er den like fin, ja, i mange tilfeller enda bedre enn da du først åpnet den.

Denne vinen er svært anvendelig i matveien. Den går til det aller meste av fisk og skalldyr. Hvis du styrer unna rå østers og de aller feteste sjømatrettene med sauser med mye smør eller fløte, er denne vinen midt i blinken. Den lille restsødmen i vinen gjør at den liker seg spesielt godt sammen med litt sterkt krydrete, asiatisk-inspirerte retter. Fungerer også ypperlig til noe så enkelt og greit som reker, loff, majones og sitron, samt på egenhånd, som aperitiff eller terrassevin.

Her er oppskrifter på noen retter som passer til vinen:

Agurksalat og chilistekt scampi

Laksewok med kokosmelk

Grønne scampi med ingefær og hvitløk

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning