Test av handpresso

Pump deg en kaffe

Er dette den nye kaffetrenden?

HANDPRESSO: Vi tester en manuell kaffemaskin.

HANDPRESSO: Vi tester en manuell kaffemaskin. Foto: Foto: Jan Thoresen

Publisert Oppdatert

Folk har ikke noe i mot å bruke tid, penger og krefter på kaffe. Mange skyr ikke noen midler for å få seg en god svartkopp. Jeg tror pinadø noen er villige til å pumpe også.

Vi har tidligere testet Aeropress og var imponert over resultatet.

Det siste skuddet på stammen av innovative, manuelle kaffeinretninger er Handpresso.

Kort fortalt er Handpresso en dings som ser ut som en avansert sykkelpumpe, men skiller seg fra velociped-hjelpemiddelet ved at pumpingen resulterer i en kopp kaffe. En espresso, nærmere bestemt.

Handpresso er designet i tråd med ideen om at varmt vann og kaffe under trykk gir best kaffe. Den idéen har bred støtte blant kaffenerder.

OK - så hvordan funker det?

HANDPRESSO: Vi tester en manuell kaffemaskin.

HANDPRESSO: Vi tester en manuell kaffemaskin. Foto: Foto: Jan Thoresen

Handpressoen er ikke intuitiv. Den er overhodet ikke vanskelig å bruke, men første gangen må du enten lese bruksanvisningen eller få hjelp av en voksen.

Jeg prøver alltid først uten hjelpemidler. Det ble plundrete. Saken er at du begynner med å pumpe (ja, du pumper), så har du i kaffe, heller i vann - og så trykker man på knappen. Ikke vanskelig, bare klønete for oss som ikke leser bruksanvisningen.

Når du først har fått det til én gang er det greit.

Etter sykkelpumpeprinsippet pumper du opp trykket. For en kaffenerd er det viktig å vite at det blir et trykk på 15 bar (som vises i måleren på apparatet). Så legger du i en kaffepod, heller på varmt vann og skrur igjen lokket. Når du trykker på knappen slippes trykket opp og beksvart kaffe renner ned i koppen.

Apparatet kjennes godt og solid. Dette er neppe noe som går i stykker med det første.

Les også: - Bedre sjokoladekake er vanskelig å lage

Les også: Slik har du ikke laget eplekake før

Share

Må bruke spesialpods

Podsene som brukes er laget etter en standard som heter E.S.E. (Easy Serving Espresso Pod, sjekk Wikipedia).

Om du kjøper dem på handpresso.no koster de 99,- kroner for en pakke på 25 stykker på, eller KR 3,96 for en kaffe. (Her kan du også kjøpe apparatet som koster KR 998,-).

Kaffepodsene kan kjøpes andre steder også. (Er det noen som har gode tips og kan fortelle hvor de fåes kjøpt billig? Bruk kommentarfeltet nedenfor!).

Nå må vi skynde oss å legge til at vi forsøkte å lage espresso uten å bruke podsene som fulgte med. Etter mye klabb og babb fikk vi det til ved å stampe superfinmalt kaffe hardt, skru på lokket og la det stå til. Det kan ikke anbefales, med mindre du har gått tom for pods og er desperat etter en espresso.

Det er heller ingen grunn til å bruke annen kaffe. Kaffen i de to typene (Cafe vero red og Cafe vero gold) vi testet er simpelthen fabelaktig. Kaffekvaliteten er så god at det virker meningsløst å, eh, trakte etter noe annet.

Handpresso vs Aeropress

Om man sammenligner Handpresso med Aeropress er det flere ting som skiller. For det første koster en Aeropress halvparten (ca KR 500,-). En annen fordel med Aeropress er at du ikke er avhengig av kaffepods. Du kan bruke kaffe i løsvekt.

Les også:

Slik bedrer du karakterene til barna dine

Stortest av store familiebiler

Den største fordelen med Handpresso er at du får en skikkelig espresso. Og fordi du må kjøpe spesialpods er du garantert bra resultat hver gang.

Du får ikke en espresso med Aeropress. Med en Aeropress er du også avhengig av de små papirfilterne som du slipper med Handpresso.

Rent designmessig går også Handpresso den prototyp-aktige Aeropressen en høy gang.

Hva som er best er dermed et spørsmål om smak - og penger.

Det som er sikkert at du får veldig, veldig god kaffe med både Handpresso og Aeropress.

Her finner du 4.000 oppskrifter du kan kose deg med!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning