Pappvin:

Pappvin er ferskvare

Pappvin er ikke beregnet på lagring, og egner seg heller ikke til det.

IKKE GOD: Har vinen stått for lenge merker du fort at den er dårlig.

IKKE GOD: Har vinen stått for lenge merker du fort at den er dårlig. Foto: Foto: Colourbox

Publisert Oppdatert

Pappvin er ferskvare og bør konsumeres innen en fornuftig tid etter at den har kommet i hus.

- Vi opererer med en maksimum holdbarhetstid på ni måneder, sier fagdirektør hos Arcus , Frithjof Nicolaysen, til Klikk.

Innen denne tiden bør altså vinen være drukket opp. Dersom man først har begynt å tappe av kartongen, kuttes holdbarhetstiden ytterligere. Og dess mer det er tappet av den, jo kortere tid kan den stå i skapet.

Les også:

Polets beste pappvin

Slik avslører du dårlig vin

Varme

Den kanskje største holdbarhetstyven for pappvin er varme. Holdbarheten på ni måneder er beregnet ut i fra en omgivelsestemperatur på 20 grader. For hver tiende grad temperaturen stiger halveres holbarhetstiden. Vin som blir oppbevart i 30 grader kan derfor bare lagres i drøye fire måneder.

Dersom temperaturen senkes under 20 grader, kan derimot vinen lagres lenger enn ni måneder.

- De beste lagringsforholdene for vin er under 20 grader, utdyper Nicolaysen.

Les også: Nå kommer vin på plast

Luft

TAPPEDATO: En pappvin er ferskvare og bør ikke drikkes senere enn ni måneder fra tappedato, som her er angitt som et såkal lot-nummer. 9-tallet angir årstall (2009), 07 angir uke og det siste 7-tallet angir hvilken dag i uken.

TAPPEDATO: En pappvin er ferskvare og bør ikke drikkes senere enn ni måneder fra tappedato, som her er angitt som et såkal lot-nummer. 9-tallet angir årstall (2009), 07 angir uke og det siste 7-tallet angir hvilken dag i uken. Foto: Foto: Alexander Berg jr.

Grunnen til at det aldri blir mulig å snakke om årgangsvin i boks, er at plastposen som vinen befinner seg i slipper inn små mengder med luft (selv om den tilsynelatende er tett), og luft virker forringende på vin.

Når først forseglingen i tappekranen er brutt, betyr det at luften får ytterligere en vei å komme inn til vinen på, og holdbarhetstiden reduseres enda mer.

Les også: Knall chablis på boks

Tappedato

I følge Frithjof Nicolaysen skal all pappvin merkes med tappedato, eller et såkalt lotnummer (begynner med en L).

På noen kartonger står det tydelig når den er tappet, mens andre merkinger er mer kryptiske.

- Er man usikker på når vinen er tappet, bør man spørre i butikken, råder Nicolaysen.

Han forteller at produsentene forsøker å tappe så tett opp til antatt forbrukstidstidspunktet, og så nærme utsalgsstedet som mulig.

Les også:

Ukens beste vinkjøp

Slik smaker du vin

Slik lykkes du med grillingen

- Plant grønnsakene i helga

Nyttige tjenester

Regn ut

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen

Nettavisen, Annonsebilag
Nettavisen, Annonsebilag
Nettavisen, Annonsebilag