Plastflasker til vin

Nå kommer vin på plast

Bare venn deg til det: Snart kjøper du vin på plastflasker.

PLASTVIN: Rød- og hvitvin på vanlige plastflasker kommer på et vinmonopol nær deg.

PLASTVIN: Rød- og hvitvin på vanlige plastflasker kommer på et vinmonopol nær deg. Foto: FOTO: Produsenten

Publisert Oppdatert

Dette er pet-flaskene til vin:

  • 7,5 desiliter
  • Resirkulerbare
  • Skrukork i plast
  • Knuser ikke
  • Lettere enn glass
  • Pet-flasker brukes allerede til vann, brennevin og saft
  • Foreløpig uten pantemerke

Skal du ha en rimelig vin du skal drikke mer eller mindre med en gang, er det helt ok å kjøpe den på plastflasker.

Det er den dommen fra både vinekspert og vinimportøren etter at Pernod Richard Norway gikk ut med meldingen om at deres viner Chill Out Chardonnay og Chill Out Shiraz kommer i vanlige plastflasker, såkalte pet-flasker, på Vinmonopolet. Pernod Richard produserer vin og brennevin.

Flasken rommer 7,5 desiliter, akkurat som den vanlige glassvinen.

Miljøvennlige flasker

Wine Manager Cathinca Dege hos Pernod Richard Norway forteller at flaskene reduserer avfallet med 85 prosent - hvis du sammenligner med glassflaskene. De er hundre prosent resirkulerbare, robuste og veier lite, sier hun.

- Vi tror dette blir populært på samme måte som bag-in-box (vinkartonger). Vi har presentert det for noen forbrukere, og de har vært veldig positive. Perfekt løsning for en strandtur eller en picnic, sier Dege til Klikk.no.

Les også:

Her er polets ti beste rødviner

Test av rødvin under 100 kroner

Vinekspert: - Dette er helt greit

GREIT MED PLAST: Vinekspert Arnie Stalheim syns plast fungerer - så lenge det er snakk om rimelig vin du ikke skal lagre.

GREIT MED PLAST: Vinekspert Arnie Stalheim syns plast fungerer - så lenge det er snakk om rimelig vin du ikke skal lagre. Foto: Foto: Yvonne Ringnes Nilsen

Klikk. nos vinekspert Arnie Stalheim sier det er helt i orden å kjøpe vin på plast - så lenge du skal drikke den ganske raskt.

Stalheim har ikke smakt vin fra pet-flaskene, og kan ikke uttale seg om smaken.

- Jeg regner med at plastflaskene bare blir aktuelle blant rimelige viner, under 150 kroner. De blir i mange tilfeller et alternativ til papp. Vi vet imidlertid fra øl og brus at plastflasker ikke er like gode som glass, fordi de lekker kullsyre, så plastflasker er ikke noe godt alternativ for musserende vin. En annen viktig trend, er skrukorker. Så lenge vi snakker om relativt rimelige viner som skal drikkes ganske umiddelbart, er disse å foretrekke fremfor naturkork, sier Stalheim.

Han vender tommelen opp for miljøaspektet i pet-flaskene.

- Flere som leverer vin på glass, ser nå på tynnere glassflasker, nettopp for å spare vekt under transport.

Les også: Stor test av pappvin

Kommer på polet

Daglig leder Torgrim Frafjord hos vinimportøren Red & White sier til Klikk.no at det bare er å venne seg til tanken på å kjøpe vin på plastflasker. De har tenkt å importere flaskene.

- De er lettere å bære, og plasten setter ikke preg på smaken. Kjøper du vin på kartong, må du drasse på tre liter. Det slipper du nå, sier han.

Frafjord tror norske vinkjøpere er opptatt av emballasjen. Det tok for eksempel lang tid å før skurkorken ble akseptert, sier han.

Håper å bli med på flaskepant

Wine Manager Dege sier at de jobber med å få pantemerket på flaskene. Foreløpig kan de bare resirkuleres som vanlig plast. I og med at både flasken og korken er av plast, skal det være mulig å få flaskene med i panteordningen.

Les også:

Test av musserende vin

Test av rosévin

Si din mening: Kommer du til å kjøpe plastvin? Bruk gjerne kommentarfeltet under artikkelen.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning