OPPSKRIFTER PÅ KAKAO:

Magisk sjokoladedrikk

Drikk kakao som aztekerhersker Montezuma – med honning, chili og vanilje.

SPANSK KAKAO: En tykk, varm sjokolade med churros til å dyppe med.

SPANSK KAKAO: En tykk, varm sjokolade med churros til å dyppe med. Foto: Foto: istockphoto

Publisert Oppdatert
SJOKOLADE MED CHILI: Den originale aztekerkakaoen, laget av kokk og konditor Sverre Sætre.

SJOKOLADE MED CHILI: Den originale aztekerkakaoen, laget av kokk og konditor Sverre Sætre. Foto: Foto: Christian Brun/"Sverres sjokolade"

Du kan godt gjøre det enkelt og lage kakao etter anvisning på pakken med kakaopulver, men det er ikke mye som skal til for å få en helt ny opplevelse. Tilsett kaffe, kaffesirup, noen dråper mynteessens, brennevin eller likør, litt finrevet appelsinskall og -saft, kanelstang eller andre krydder. For å nevne noen eksempler.

Spansk sjokolade med churros

Bytter du ut eller supplerer kakaopulveret med smeltet mørk sjokolade, og i tillegg bruker lite væske, blir drikken fyldig og fløyelsmyk. Forklaringen er som følger: Vanlig sjokolade inneholder kakaosmør, mens kakaopulver er malte kakaobønner som har fått kakaosmøret fjernet. Om du ønsker sjokoladen enda mer fyldig, kan du tilsette litt maisenna utrørt i kaldt vann.

Spanjolene er veldig glade i tykk varm sjokolade. Det frityrstekte bakverket churros, som minner litt om kransekakebiter i fasongen, hører med. Churros dyppes i koppen med varm sjokolade, og nytes sakte, sakte...

Montezumas sjokolade

Da spanjolene invaderte kakaobønnens hjemland, Mexico, møtte de en mann som visste å nyte sin sjokolade til det fulle. Aztekerherskeren Montezuma II (ca. 1466-1520) skal daglig ha drukket 50 kopper av sin kakao, som var tilsatt vanilje, chili, honning og vann. Atzekerne mente at kakaoens magiske kraft var så sterk at det ville være farlig for vanlige folk å drikke den. Derfor var det bare krigere og andre personer av høy rang som fikk xocoatl som kakao het på atzekisk.

I dag kan heldigvis vi andre også få gleden av å slurpe i oss denne deilige drikken.

Oppskriften "Den originale sjokoladen" (se nedenfor), inspirert av Montezumas kakao, er komponert av konditor Sverre Sætre. Krydderbruken er ikke overdrevet, det er bare hint av dem i koppen.

Munnbalsam

Et hett tips fra Sverre Sætre er at sjokoladedrikker smaker best dersom de får stå natten over i kjøleskap og varmes opp neste dag. Rett før servering pisker du sjokoladen kraftig med en håndvisp eller kjører den litt med en stavmikser for å få den luftigere. Hell den i små kopper og server.

På slike fyldige sjokoladedrikker blir kremtopp vel mektig. Men det smaker som kjent godt på vanlig kakao. Pisk gjerne fløten lett, om du da ikke ønsker krem som er så stiv at den må spises med skje.

Til slutt et lite visdomsord du kan smake på mens du drikker kakaoen din:

"Sjokolade er ikke bare godt, den er også som en balsam for munnen. Den er nyttig og gir god helse. Det er derfor alle som drikker kakao, får en behagelig ånde." (Doktor S. Blancardi, Amsterdam 1705)

Den originale sjokoladen - chilikakao

Eggende varm sjokolade

Kakao med cognac

Caffè mocca

Østens kakao

Kilder: "Sverres sjokolade" av Sverre Sætre (Cappelen 2004), mat.no , wikipedia.org

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning