Denne helgen åpner oktoberfesten i München

Klart for verdens største folkefest

Det blir øl, øl og mere øl når oktoberfesten i München starter til helgen.

KLART FOR FEST: Oktoberfesten i München starter til helgen.

KLART FOR FEST: Oktoberfesten i München starter til helgen. Foto: Foto: Scanpix

Publisert Oppdatert

Glassene er høye. Ølskummet er høyt. Og stemningen i de gigantiske ølteltene og -hallene på festivalplassen Theresienwiese i München er særdeles høy. Her vil betjeningen bare se dumt på deg hvis du kjekt bestiller en halvliter. På "Die Wiesen" - det innbyggerne i München selv kaller sin berømte oktoberfest - går det nemlig i litersglass eller -krus.

Alle sitter ved langbord, og du blir fort kjent med sidemannen. Ikke bli overrasket om de ved bordet ditt ikke er tyske. Oktoberfesten tiltrekker seg turister fra alle verdenshjørner. Så vær forberedt på å skåle med både dansker, amerikanere og japanere.

FOLKSOMT: Det er trangt om plassen inne i de enorme ølhallene i München.

FOLKSOMT: Det er trangt om plassen inne i de enorme ølhallene i München. Foto: Foto: Landeshauptstadt München

Tivoli og ompa-ompa

STORT: Ølhallene som bygges opp til oktoberfesten i München er enorme. De 15 hallene på Theresienwiese tar 10.000 mennesker på én gang.

STORT: Ølhallene som bygges opp til oktoberfesten i München er enorme. De 15 hallene på Theresienwiese tar 10.000 mennesker på én gang. Foto: Foto: Landeshauptstadt München

Oktoberfesten i München er verdens mest kjente og største ølfestival. Men selv om det heter oktoberfest, finner mesteparten av feiringen sted i september. Årets "Wiesen" begynner 20. september og varer til 5. oktober.

Festivalen finner sted på en stor plass midt i München sentrum. På Theresienwiese er det plass til 10.000 mennesker samtidig i de 15 store festhallene. Her er det skummende øl, langbord, ompa-ompa-orkestre, allsang og en salig røre. Samtidig som gjestene svinger glassene innendørs, er det full fart og liv utendørs. Markedsbod på markedsbod frister med varer, mat og drikke - og et tivoli med to store pariserhjul og alt som ellers hører til forlyster både barn og vokse. Barn på ølfestival? Ja, på oktoberfesten er det fritt frem for barn, i alle fall utendørs på festivalplassen. Oktoberfesten har for øvrig to familiedager: 23. og 30. september.

Selv om festivalplassen og ølhallene åpner allerede på formiddagen, er det best å besøke Theresienwiese på kvelden. Tusenvis av små lys utendørs skaper en helt spesiell stemning som det er vanskelig å oppnå i fullt dagslys.

Pass opp for lommetyver!

Selv for avholdsmennesker er festivalen en opplevelse. Ved siden av at det selvsagt er mulig å få servert alkoholfritt øl eller en cola, er folkelivet verdt å oppleve i seg selv. Men hold godt på lommeboken og vesken! Det er ikke bare ærlige sjeler som går på ølfestival. Oktoberfesten er også lommetyvenes årlige høydepunkt.

STEMNINGSFULLT: Oktoberfesten i München oppleves best på kvelden.

STEMNINGSFULLT: Oktoberfesten i München oppleves best på kvelden. Foto: Foto: Landeshauptstadt München

Selv om Theresienwiese er selve navet i oktoberfesten, vil du rundt om i hele hele byen se mennesker som er kledd i tradisjonelle lederhosen og tyrolerhatter. Ikke bli overrasket om du oppdager hele familien Trapp vente på trikken.

Handelsstanden lar ikke anledningen gå fra seg når det er ekstra mange mennesker i byen. Du kan finne gode tilbud rundt om i butikkene, og er du ekstra ekstra interessert i bayersk kultur og klesdrakter, kan du få tyrolerantrekk til alle aldersgruppen for en billig penge under ukene oktoberfesten varer.

Greit å vite om oktoberfesten

  • Oktoberfesten i München går fra 20. september til 5. oktober i år.
  • Selve festen finner sted på festplassen Theresienwiese, midt i München sentrum.
  • Det serveres øl i 15 ølhaller/-telt. Prisen på et litersglass med øl ligger mellom 7,80 og 8,30 euro (rundt 65 kroner). En liter flaskevann koster 6,57 euro, mens brus har en literspris på 7,17 euro.
  • Festplassen, tivoliet og serveringsstedene åpner på formiddagen og stenger rundt midnatt.
  • Hotellprisene i München sentrum er høyere enn vanlig under oktoberfesten. Velger du å ligge litt utenfor bykjernen er det både enklere å få hotell - og mye billigere. Kollektivnettet rundt München er godt utbygd med forstadsbaner (S-bahn) og busser.
  • Pass deg for lommetyver! Det er stor folketrengsel under oktoberfesten. Hvert år blir mange frastjålet lommebøker og mobiltelefoner.
  • Kle deg i hverdagsklær du ikke er så redd for. Det er lett å få sølt øl på klærne i trengselen.
  • I München er det hvetebaserte ølet Weissbier mest populært. Ølet har et alkoholinnhold mellom 5 og 6 prosent. Vanligvis serveres ølet i slanke halvlitersglass, men under oktoberfesten er det også mulig å få ølet i litersglass.
  • Både SAS og Norwegian har daglige flyvninger til München fra Oslo Lufthavn Gardermoen.

Les mer om oktoberfesten på ølfestivalens offisielle nettsted (engelsk tekst).

MARKED: På markedsplassen Theresienwiese i München er det tivoli, ølhaller og boder med mat og drikke om hverandre.

MARKED: På markedsplassen Theresienwiese i München er det tivoli, ølhaller og boder med mat og drikke om hverandre. Foto: Foto: Landeshauptstadt München

Oktoberfestens offisielle nettsted har enda mer om festivalen på tysk.

STORE GLASS: Halvlitere? Her går det i hel-litere...

STORE GLASS: Halvlitere? Her går det i hel-litere... Foto: Foto: Landeshauptstadt München

Les flere reisesaker her

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning