Kjølende iste

Når utepilsene er blitt vel mange, er iste et godt og leskende alternativ på varme dager.

Foto: Foto: istock

Publisert Oppdatert

Hjemmelaget iste er både mye bedre, spennende og mer naturlig enn størsteparten av de kunstige sukkerbombe-variantene som finnes i butikken. Enkelt å lage er det også.

Unngå grums

De eneste ingrediensene du virkelig trenger er isbiter, vann og te - enten i pose eller løsvekt. Sort te blir ofte brukt til iste, men det er fullt mulig å komponere sin egen iste med f.eks. grønn eller smakstilsatt te også.

Den aller enkleste fremgangsmåten er brygge te dobbelt så sterk som vanlig, og helle den over rikelig med isbiter i glass eller mugge. Men det kan være lurt å kjøle teen godt av først. Av og til skjer det nemlig en kjemisk reaksjon som fører til grums når varm te møter isbiter.

Men det er ikke mye som skal til for å få en ekstra vri på iste. Te er ypperlig å blande med frukt og krydder. Den tar lett opp smak fra de andre ingrediensene, samtidig som tesmaken ikke forsvinner fullstendig.

Med frukt og krydder

Frukt og bær som harmonerer godt med te er ananas, jordbær, bringebær, fersken, lime, sitron og appelsin. Bruk juice og/eller frisk frukt i biter. Men ikke overdriv - det skal tross alt være iste, ikke fruktcocktail.

Mynteblader, frisk ingefær, kanel, kardemommekapsler, nellikspiker, allehånde og muskat passer også svært godt til te. Myntebladene tilsetter du helt til slutt, mens krydderet helst bør være med i kokevannet.

Noen få dråper brun rom setter en ekstra spiss, om en da ikke vil ha isteen fullstendig alkoholfri. Melk er også fullt mulig.

Med andre ord: Her er det bare å trikse og mikse.

Klassisk iste

Iste med ananasjuice

Iste med mynte og sitrusfrukter

Havana Iced Tea

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning