Juleviner

Vin til ribbe og pinnekjøtt

Stadig flere foretrekker vin fremfor øl og akevitt til den tradisjonelle, norske julematen. Men hva skal du velge?

ITALIENERE PÅ REKKE OG RAD: Den friske, fruktige og sursøte smaken i italienske rødviner passer godt til ribbe og pinnekjøtt.
ITALIENERE PÅ REKKE OG RAD: Den friske, fruktige og sursøte smaken i italienske rødviner passer godt til ribbe og pinnekjøtt. Foto: Foto: Petter Berg/HM-foto
Sist oppdatert

HER ER VINTIPS TIL RIBBE 2013 OG PINNEKJØTT 2013

For ikke så mange årene tilbake var det aldeles uhørt å drikke noe annet enn øl og akevitt til ribbe og pinnekjøtt. Hører du til tradisjonalistene, kan vi berolige deg med at vi allerede har testet og funnet frem til det beste juleølet og den beste akevitten.

Del

Men det var vin det skulle handle om her, og det er spesielt damene som gjerne vil ha vin. Det er forsåvidt greit, bare man vet å ta noen forholdsregler og velge riktig vin til de forskjellige typene julemat.

Champagne og hvitvin?

Tradisjonell norsk julemat, som ribbe og pinnekjøtt, er ganske fet, og da trenger vi friske og fruktige viner, som kan rense munnen for fett. De senere årene er det blitt en trend blant vinnerder å drikke champagne eller riesling, nettopp på grunn av den friske syren i disse vinene. Men kjenner vi smaken til den jevne nordmann rett, skal det være rødt i glasset. Vi kan umulig forestille oss at et folk som insisterer på å drikke rødvin til fisk, plutselig skal finne på å drikke hvitvin til kjøtt. I det følgende handler det derfor bare om rødvin.

Vinene skal altså være friske og fruktige, men det betyr ikke at alle slike viner passer til de forskjellige typene ribbe, pinnekjøtt og tilbehør. Det minst utfordrende er ribbe uten altfor mye søtlig tilbehør, samt salt pinnekjøtt, altså ikke røkt. Dynger du på med søtt tilbehør til ribba, som f.eks. svisker, epler eller rørte tyttebær, trenger du mer kraft og sødme i vinen. Det samme gjelder røkt pinnekjøtt, som også har godt av den ekstra sødmen i vinen.

Sursøte italienere

Vi anbefaler her fem viner i forskellige prisklasser, og har angitt hvilke typer julemat de passer til. Hvorfor kommer alle vinene fra Italia? Italienske viner har ofte frisk syre og et litt sursøtt preg, som passer veldig godt til denne type mat. Vi kunne valgt noen viner fra andre land også, og røde burgundere er nærliggende i så måte, men skal du ha nok kraft og fylde, blir disse ofte veldig dyre. Derfor Italia.

 

Få med deg alt! Følg Klikk Mat på Facebook

Vil du ha gode oppskrifter i postkassa di hver fredag? Klikk her

 

 

Les også:

Her er kokeboka du skal gi bort

Endelig: Verdens beste kjøttboller

Snickerskake: Bedre enn snickers...

Slik lager du perfekt ribbe

 

Søk blant 5000 oppskrifter

 

Grimaldi Barbera d’Alba 2009

100% barbera. Dyp rød med hint av fiolett. Kirsebær og moreller i duften med innslag av urter og hint av krydder. Middels til god fylde med saftig, sursøt frukt, frisk syre og en ikke verst lang ettersmak med fine tanniner. Til ribbe uten for mye søtlig tilbehør, og saltet pinnekjøtt, ikke røkt.

Grimaldi Barbera d´Alba 2009.
Grimaldi Barbera d´Alba 2009. Foto: Foto: Petter Berg/HM-foto

Varenummer: 1555301

Pris: 109,20 KR

84 poeng

Suoi Barbera d’Alba 2008

100% barbera. Dyp rød med hint av fiolett. Dufter av mørke kirsebær med innslag av krydder, urter og nøtter. Også et hint av noe animalsk. Middels til god fylde, med pen frukt, frisk syre og en ganske lang ettersmak med tydelige, men fine tanniner. Saftig, men likevel strukturert stil. For de 20 kronene opp fra Grimaldi, får du litt mer av alt. Til ribbe uten for mye søtlig tilbehør, og saltet pinnekjøtt, ikke røkt.

Varenummer: 5989101

Suoi Barbera d´Alba 2008.
Suoi Barbera d´Alba 2008. Foto: Foto: Petter Berg/HM-foto

Pris: 129,90 KR

86 poeng

Occhipinti SP 68 Nero d’Avola e Frappato 2009

60% frappato og 40% nero d'avola. Klar of fin rubinrød på farve. Dufter av bringebær med innslag av plommer og kirsebær. Også et lite hint aprikos. God fylde med en fruktig, sursøt smak, frisk syre og en lang ettersmak med veldig fine tanniner. Saftig stil. Til ribbe med søtlig tilbehør, samt saltet og røkt pinnekjøtt.

Varenummer: 5873201

Pris: 173,90 KR

Occhipinti SP 68 Nero d´Avola e Frappato 2009.
Occhipinti SP 68 Nero d´Avola e Frappato 2009. Foto: Foto: Petter Berg/HM-foto

88 poeng

Accordini Valpolicella Classico Superiore Acinatico Ripasso 2008

60% corvina, 15% corvinone, 20% rondinella og 5% molinara. Dyp rød med hint av fiolett. Moden duft av mørke, sursøte bær med innslag av svisker og hint av lær, vanilje og mørk sjokolade. Meget god fylde med rik og sødmefull frukt, passe syre og en lang ettersmak med fine tanniner. Sammenlignet med Occhipinti, er denne søtere og kraftigere, men ikke så frisk og saftig. Til ribbe med søtlig tilbehør, samt saltet og røkt pinnekjøtt.

Varenummer: 3314001

Pris: 179,90 KR

88 poeng

Avignonesi Vino Nobile di Montepulciano 2007

Accordini Valpolicella Classico Superiore Acinatico Ripasso 2008.
Accordini Valpolicella Classico Superiore Acinatico Ripasso 2008. Foto: Foto: Petter Berg/HM-foto

90% sangiovese, 8% canaiolo og 2% mammolino. Dyp rød med begynnende tendens til murstein i kant. Flott duft av mørke kirsebær med innslag av lær og hint av salvie og nøtter. God fylde med rik frukt, passe syre og en lang ettersmak med tydelige, men fine tanniner. Her er alt i balanse. Flott vin. Til ribbe uten for mye søtlig tilbehør, og saltet pinnekjøtt, ikke røkt.

Varenummer: 735101

Pris: 219,90 KR

90 poeng

Avignonesi Vino Nobile di Montepulciano 2007.
Avignonesi Vino Nobile di Montepulciano 2007. Foto: Foto: Petter Berg/HM-foto

Denne saken ble første gang publisert 18/12 2010, og sist oppdatert 25/06 2017.

Les også