SÆRE DRINKER:

Ildvann for mørke kvelder

– Flammende drinker er et fint konsept for høsten, sier drinkekspert Jan Vardøen.

LYS LUE: Flammende drinker er herlig harry.
LYS LUE: Flammende drinker er herlig harry. Foto: Foto: istockphoto
Sist oppdatert
ABSINT: Sukkerbiter på spesialskje, dyppet i absinten og satt fyr på. Karamellisert sukker renner så ned i glasset og setter smak.
ABSINT: Sukkerbiter på spesialskje, dyppet i absinten og satt fyr på. Karamellisert sukker renner så ned i glasset og setter smak. Foto: Foto: Istockphoto
AVANSERT: Det er ikke bare, bare å få til B-52. Forsiktighet kreves for å fikse lagene.
AVANSERT: Det er ikke bare, bare å få til B-52. Forsiktighet kreves for å fikse lagene. Foto: Foto: Gjertrud Hustad
SALIG BLANDING: Drinken Flaming Lamborgini består av kaffelikør, sambuca, kremlikør og curacao.
SALIG BLANDING: Drinken Flaming Lamborgini består av kaffelikør, sambuca, kremlikør og curacao. Foto: Foto: istockphoto

Den blå flammen fra brennende brennevin er et flott skue, og det finnes opptil flere drinkoppskrifter som involverer lek med fyrstikker.

- Fint konsept for høsten

- Flammende drinker er et fint konsept, spesielt nå om høsten. Jeg synes det kan være morsomt en sjelden gang, men jeg er litt skeptisk. Det er jo temmelig radikalt, sier Vardøen, og peker på at å sette fyr på drinker ikke har noen positiv effekt på smaken. Det er kun den visuelle opplevelsen en er ute etter.

Vardøen vil ikke anbefale å la de aller edleste dråpene gå opp i lys lue, men ellers kan en bruke så å si alle slags sterke saker.

Få fyr

Men jo høyere alkoholprosent, desto lettere er det å få fyr på drinken. Den nedre grensen setter Vardøen til rundt 30 %. Men om alkoholinnholdet ikke er mer enn 30-40 % kan en få problem med å drinken til å brenne. Ifølge Vardøen er løsningen da å forvarme brennevinen en smule først - i en øse med brennende stearinlys under eller i et kokekar. Da avgir den mer damp. For det er alkoholdampen som brenner, ikke selve væsken. Et glass med bred munn er også en fordel, fordi det slipper til mer oksygen som gir næring til flammene.

- Men ikke la drinken brenne for lenge. Noen sekunder er nok, ellers fordamper for mye av alkoholen, advarer Vardøen. Han advarer også mot uforsiktighet i omgang med ilden.

Ikke for hobby-fakirer

For selv om det er spennende med flammende drinker, er det en del en bør huske på slik at festen ikke ender i et flammende inferno:

  • Bartenderen bør være helt edru, og drinkene skal ikke serveres til overstadig berusede folk.
  • Ikke bland flere typer flammende drinker på én gang.
  • Sett på korken og fjern brennevinsflasker langt unna flammen. Det gjelder også duker, servietter og annet brennbart materiale.
  • Ikke stikk nesen nedi glasset for å sjekke om det brenner. Dersom du synes flammen er for svak, ikke tilføy mer alkohol etter at drinken er tent på. Slå heller av lyset slik at flammen blir synlig.
  • Flammende drinker er ikke for hobby-fakirer. Det er ingenting tøft over å sluke flammene, men mindre en synes det er tøft å måtte oppsøke legevakten for brannskader.

Blås forsiktig ut eller slukk flammen med et fuktig klede eller tefat. Slukk etter ca. 10 sekunder - ellers kan glasset bli for varmt, og til og med sprekke. Smaken kan også bli ødelagt som følge av at for mye alkohol fordamper.

Flaming Sambuca

Hakkespett

B-52

Flaming Lamborghini

Queimada

Jan Vardøen har med et par flammende drinker i sin bok "Tøffe drinker". Oppskriftene deler han gjerne med oss:

Absint à la Bohemia

Bénédictine

Kilder: "Spanske spesialiteter. En kulinarisk oppdagelsesreise" (Könemann Verlagsgesellschaft mbH 2001), drinkstreet.com , drinknation.com

HEKSEGRYTE: Brennende brennevin er en lang tradisjon i Galicia, Spania.
HEKSEGRYTE: Brennende brennevin er en lang tradisjon i Galicia, Spania. Foto: Foto: istockphoto

Denne saken ble første gang publisert 11/10 2008, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også