UKENS BESTE VINKJØP:

Hvit utenfor allfarvei

Denne friske vinen fra Oregon er god til både fisk og skalldyr.

Amity Pinot Blanc kommer fra vindistriktet Willamette Valley i Oregon.

Amity Pinot Blanc kommer fra vindistriktet Willamette Valley i Oregon. Foto: Foto: Arnie Stalheim

Publisert Oppdatert

California er den uten sammenligning mest kjente vinstaten i USA. Mange har nok også fått med seg at det lages mye god vin i Washington - delstaten, ikke hovedstaden DC.

Klemt mellom California og Washington, finner vi mindre kjente Oregon, som nå markerer seg stadig sterkere på infronten.

Oregons "claim to fame" er de burgunderlignende rødvinene laget på pinot noir. Det lages imidlertid også hvitviner her, og den hvite burgunderdruen chardonnay er også på plass i godt monn. Det som er interessant, er at man også finner hvitvinsdruer man gjerne forbinder med Alsace, som pinot gris og pinot blanc, og det er sistnevnte som er hoveddruen i vår anbefaling.

Amity Vineyards holder til i Willamette Valley, Oregons mest kjente vindistrikt, og er en av de bedre hvitvinsprodusentene i området. Deres pinot blanc inneholder en liten skvett (7,5 %) auxerrois.

Amity Pinot Blanc 2007, vnr 10415, kr 146,50, 84 poeng.

Blek strågul med hint av grønt. Frisk, men samtidig ganske varm og "tropisk" duft av eple og fersken med innslag av nesle. Middels til god fylde med rik og sødmefull frukt og forbausende frisk syre (til en amerikansk vin å være). Ganske god lengde. Selv om alkoholen ikke er høyere enn 13 %, skinner den litt gjennom i avslutningen, men det er ikke skjemmende.

Denne vinen er god å drikke nå, men tåler også et par år i kjelleren, selv om vi ikke tror den vil vinne noe særlig på det. Kombinasjonen av litt sødme og den friske syren gjør at den kan drikkes til fisk og skalldyr med syrlig smørsaus, eller krydrede asiatiske varianter av sjømat.

Her er oppskrifter på noen retter som passer til vinen:

Grillet laks med asparges og sennepsmousseline

Røkt kveite med gulrotpuré og Sandefjordsmør

Reker med hvitløk og chili

Flere tips i serien "Ukens beste vinkjøp" finner du her:

Sødmefull spanjol

Rødvin fra portvinsdistriktet

Matvennlig rød italiener

Chilensk kraftpakke

Billig og barsk rødvin til biffen

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning