Dyrisk kaffeprodusent

Hva med en «Caffe Møkka»?

Verdens mest eksklusive kaffe kommer ut av stumpen på denne lille karen og hans artsfrender.

SKITDYRE SLURKER: Kaffe laget av palmesevittens bæsj er utrolig vanskelig å få tak i.
SKITDYRE SLURKER: Kaffe laget av palmesevittens bæsj er utrolig vanskelig å få tak i. Foto: Istockphoto
Sist oppdatert
KAFFEMAKER: Bæsjen fra denne lille karen nytes av kaffeelskere verden over.
KAFFEMAKER: Bæsjen fra denne lille karen nytes av kaffeelskere verden over. Foto: Wikipedia

Palmesivetten er et mår- og kattelignende dyr som svinger seg i trærne i Asia. Den er søt, lukter stramt og moskusaktig, og den skiter penger.

Høyere kilopris enn sølv

Det har seg nemlig slik at palmesivetten har en enorm appetitt på godt modne kaffebær som den sluker i massevis på kaffeplantasjene.

Fruktkjøttet på bæret blir delvis brutt ned i dyrets fordøyelsessystem, mens kaffebønnene inni forblir intakte. Resultatet er avføring fullspekket med kaffebønner.

Det er kaffe fra disse bønnene som er noe av det mest luksuriøse du kan la sildre ned strupen. I hvert fall med tanke på prisen.

"Bæsjekaffen" Kopi Luwak fra de indonesiske øyene Sumatra, Java og Sulawesi er verdens absolutt dyreste kaffe. Det finnes lignende fra Vietnam, Fillippinene og India, men ingen slår den indonesiske i pris og berømthet.

7600 kroner per kilo må du ut med dersom du kjøper Kopi Luwak på det danske nettstedet risteriet.dk. Det er omtrent tre ganger så mye som dagens sølvpris på verdensmarkedet!

Ikke helsefarlig

Risteriet.dk er for øvrig utsolgt for kaffen. Det er det garantert flere kaffeselgere som er.

Produksjonen av Kopi Luwak ligger på 200-500 kilo i året, noe som gjør kaffen uhyre vanskelig å få tak i.

Men er det grunn til å gråte i koppen av den grunn? Kaffen høres jo temmelig ufyselig ut. Det er nærliggende å tro at den stinker, og for ikke å glemme helsefaren.

Begge deler kan avkreftes. Bønnene blir vasket grundig og brent på så høy temperatur at det ikke er grunn til engstelse.

Hint av sjokolade og jord

Med unntak av den lave bitterheten, som skyldes nedbrytingsstoffer i palmesivittens fordøyelsessystem, smaker Kopi Luwak som vanlig kaffe Den skal ha smaksnoter som går i retning av sjokolade, sirup og jord.

Marit Lynes, informasjonsjef hos Norsk Kaffe Informasjon, er en av de få som har prøvd Kopi Luwak. Hun ble ikke overvettes begeistret.

- Det var ingen optimal kopp kaffe. Den manglet den syrligheten som kjennetegner den beste kvaliteten. Det partiet jeg smakte var også for mye brent - i likhet med mye annen spesialkaffe. Smaken står uansett ikke i forhold til prisen, slik det er med alt som koster svimlende summer. Det er den morsomme historien en betaler for, sier Lynes.

Lynes har et lite tips til de som er innstilt på å investere tid og penger for å kunne servere historien og rykende fersk bæsjekaffe på neste kaffeslabberas:

- Det er mye mer Kopi Luwak på markedet enn det som faktisk blir produsert. Se opp for forfalskninger.

Kilder: wikipedia.org, risteriet.dk, forskning.no

Denne saken ble første gang publisert 26/06 2008, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også