Oppskrift på kongepjolter

Har du smakt kongepjolter?

Det er bare én drink som er helt konge.

Oppskrifter til 17. mai fra Ekebergrestauranten

Oppskrifter til 17. mai fra Ekebergrestauranten Foto: Foto: Erik Hannemann

Publisert Oppdatert

Hva er en kongepjolter? Vi tok en telefon til landets fremste brennevinsekspert, Halvor Heuch i Arcus.

- Kongepjolter? Tenker du på det vi drakk i ungdommen?

- Jeg er ikke sikker på hva du drakk i ungdommen.

Halvor forklarer at en kongepjolter er en blanding av brennevin og musserende vin. I "gamle dager" var det prisen som var avgjørende. Derfor var en typisk kongepjolter en blanding av Eau de vie (billigste sort druebrennevin) og en eller annen vin med bobler i. - Noen ganger brukte vi bare såkalt "fruktsjampanje".

- Men så fant vi olje. Siden den gang har våre drikkevaner endret seg kolossalt. Nå er det faktisk temmelig høyt nivå her i landet på det vi drikker. En kongepjolter i dag er nesten ensbetydende med en blanding av Cognac og Champagne.

Halvor er yppersteprest på akevitt og kan ikke dy seg for å fortelle at han liker å servere med akevitt med Champagne. - Folk blir alltid overasket over hvor godt det smaker, forteller Halvor og ler godt.

Det er vanskelig å komme utenom akevitt med Mr. Heuch.

Etter litt testing - og konferering med Heuch - kan vi enes om at én centiliter er nok. Altså: En centiliter Cognac og resten av champagneglasset med Champagne.

Det er konge det.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning