UKENS BESTE VINKJØP:

God hvitvin til fisk og skalldyr

Uvant drue i California gir frisk og fruktig hvitvin som passer fisk og skalldyr.

FIN DRUE: Albariño er en drue vi først og fremst forbinder med det nordvestlige Spania og Portugal.

FIN DRUE: Albariño er en drue vi først og fremst forbinder med det nordvestlige Spania og Portugal. Foto: Foto: Arnie Stalheim

Publisert Oppdatert

For ikke mange år siden var California stort sett kjent for røde viner laget av de to druene zinfandel og cabernet sauvignon, samt hvite laget av chardonnay og sauvignon blanc. Siden er det kommet til stadig flere druer, og både merlot og pinot noir (som vi begge kjenner fra filmen Sideways) er nå store i delstaten. Men det har ikke gitt seg med dette. Stadig flere produsenter eksperimenterer med flere "nye" druer. På rødvinssiden er både franske syrah og italienske sangiovese på full fart inn i markedet. Blant de hvite er det økende interesse for franske viognier, og nå også albariño.

Albariño har sitt klassiske opphav i det nordvestre hjørnet av den iberiske halvøy. Under navnet albariño finner vi den i vindistriktet Rias Baixas i Galicia i Spania. Syd for grensen, i Vinho Verde i Portugal, bærer druen navnet alvarinho.

Vår vinanbefaling er laget på drøyt 93 % albariño tilsatt mindre mengder av de meget aromatiske druene muscat og gewurztraminer.

Dancing Coyote Albariño 2007, vnr 80157, kr 139,60, 84 poeng.

Strågul på farve. Fin og fruktig duft av fersken og eple med hint av blomster, anis og urter. Middels fyldig med rik frukt og passe balanserende syre. Middels lang ettersmak.

Denne vinen er god å drikke nå, men tåler også to til tre års lagring. Den passer fint til det aller meste av sjømat, også ikke altfor hardt krydrede asiatiske varianter.

Her er oppskrifter på noen retter som passer til vinen:

Laks teriyaki

Grønne scampi med ingefær og hvitløk

Sprøstekt breiflabb med mandarinsaus

Flere tips i serien "Ukens beste vinkjøp" finner du her:

Rimelig burgunder-erstatning

Billig rød portugiser

Spanjol som er lett å like

Billig kosevin fra California

Frisk hvitvin fra Oregon

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning