Fyllesyke:

Fylla har skylda

Det er mye du kan gjøre for å unngå å våkne opp med bakrus. Men er skaden først skjedd, hva skal du da gjøre?

BAKRUS: Hva gjør du når skaden allerede er skjedd?
BAKRUS: Hva gjør du når skaden allerede er skjedd? Foto: Istockphoto
Sist oppdatert

Bakrus, bakfull, hangover, fyllesyk og dagen derpå. Det er ikke bare kjært barn som har mange navn. Og vi angrer like mye hver gang. Men dragningen mot rusen og det lystige laget gjør vel at vi lett fortrenger «bivirkningene» forbundet med dette.

Hvorfor får vi bakrus?

Det er flere grunner til at vi blir fyllesyke. Alkohol er vanndrivende, men tross det store væskeinntaket kvelden i forveien, får vi lett underskudd på væske i kroppen. Alkoholholdige drikker kan også virke irriterende på magen. I tillegg finnes det i alkoholholdige drikker forskjellige stoffer som kan forårsake hodepine. Dette kan f.eks. være høyere alkoholer i brunt brennevin eller garvestoffer i rødvin. Alle disse tingene virker sammen til å fremkalle en generell følelse av ubehag.

Preventive tiltak

Den beste måten å unngå fyllesyke på, er å la være å drikke. Hvis du synes dette blir for kjedelig i lengden, finnes det endel lure grep du kan foreta for å minske sjansene for en dårlig dagen derpå.

Først av alt, sørg for å få nok søvn på forhånd. En skikkelig uthvilt kropp tåler mer «juling». Videre bør du sørge for å spise godt på forhånd eller mens du drikker. Sørg også for at du hele tiden drikker rikelig med vann ved siden av.

Får du hodepine av rødvin eller brunt brennevin, så prøv å unngå disse. Blanding av mange typer alkoholholdig drikke er også en kilde til problemer. Hvis du starter opp med en aperitif i form av et glass musserende, en gin & tonic eller et glass øl, og går videre med en middag hvor det serveres hvitvin til forretten, rødvin til hovedretten, søt vin til desserten og cognac til kaffen, og så går videre på bar for en whisky eller drinker, ja, da ber du om trøbbel.

Når skaden først har skjedd

Når du kommer hjem om natten, bør du helle i deg så mye vann du bare orker før du går til sengs. Ha gjerne også et glass vann stående på nattbordet i tilfelle du våkner opp om natten og er tørst. Dette hjelper til med å gjenopprette væskebalansen.

Våkner du med kuppelhue neste morgen, kan du gjerne ta et par hodepinetabletter. Husk bare på at om du er sur og irritabel i magen, bør du unngå tabletter som inneholder acetylsalicylsyre.

Selv om du føler at du «våkner» med kaffe, er kaffe noe du bør unngå dagen derpå. Kaffe er, i likhet med alkohol, vanndrivende. I tillegg kan kaffe være irritabelt for magen.

Noen blir kvalme bare med tanken på melk om morgenen, men melk tilfører både væske og virker syrenøytraliserende. Cola er også en fin drikk, da den virker beroligende på magen. Med cola får du også tilført sukker, noe som er bra, da blodsukkeret vårt er lavt dagen derpå.

Sørg for å spise så normalt som mulig, med variert mat og drikke slik at du får i deg de næringsstoffer, vitaminer og mineraler som kroppen trenger. Hvis du har problemer med matlysten, så prøv toast med honning. Dette er både mildt og snilt for magen, samtidig som det får opp blodsukkeret ditt.

Senere på dagen får du gjerne lyst på både fet og sterk mat, og du må gjerne unne deg en skikkelig burger eller enchilada, for ikke å snakke om en virkelig sterk lamb curry.

Reparering

Å foreslå at man skal reparere etter en rangel er vel ikke det mest politisk korrekte man kan gjøre om dagen. Men mange velger å foreta en liten «justering» dagen derpå for å få en «myk landing». Finn bare ikke på å gjøre dette på jobben! Husk også at reparering bare utsetter pinen.

Noen sverger til såkalte «digestifs», som Gammel Dansk, Underberg Bitter eller Fernet Branca. I tillegg til alkoholen, har disse ofte den fordel at de roer magen.

Men det finnes også drinker for dagen derpå, hvor man i tillegg får tilført næring.

Klassikeren blant disse drinkene er Bloody Mary

En mer avansert variant bærer navnet Blood Transfusion

Tøffinger våger seg kanskje på en Corpse Reviver

Denne saken ble første gang publisert 27/06 2008, og sist oppdatert 24/06 2017.

Les også