UKENS BESTE VINKJØP:

Frisk østerriker

Denne hvitvinen er en god allrounder til det meste av sjømat.

SÆREGEN DRUE: Grüner Veltliner er Østerrikes nasjonaldrue.

SÆREGEN DRUE: Grüner Veltliner er Østerrikes nasjonaldrue. Foto: Foto: Arnie Stalheim

Publisert Oppdatert

Østerrikerne er i støtet på vinfronten om dagen, og de lager stadig mer og bedre vin.

Selv om østerrikske rødviner såvidt er begynt å dukke opp på radaren hos enkelte internasjonalt anerkjente vinanmeldere, er det hvitvinene som er det helt store.

De viktigste druene er den stadig mer internasjonaliserte og trendy rieslingen, samt Østerrikes egen «nasjonaldrue», grüner veltliner.

Den viktigste delen av vinproduksjonen i Østerrike ligger ganske langt mot øst i landet. Like vest for Wien finner vi i en klynge bestående av tre av de beste vindistriktene i Østerrike, nemlig Wachau, Kremstal og Kamptal. Vår vinanbefaling kommer fra sistnvente, og det er den meget gode produsenten Bründlmayer som står bak.

Bründlmayer Grüner Veltliner Kamptaler Terrassen 2008, vnr 46487, kr 140, 84 poeng.

Strågul på farve. Fin duft av epler med hint av urter, hvit pepper og litt steinete mineraler. Middels til god fylde med fin og fruktig smak, frisk syre og middels lang ettersmak.

Denne vinen er god å drikke nå, men kan også lagres et par år, uten at vi tror den blir noe særlig bedre av den grunn. Drikk heller vinen nå mens den er fersk og fruktig.

I matveien er dette en ganske anvendelig vin. Om du styrer unna de aller sterkest krydrede rettene (som trenger en søtere vin) og de aller rikeste og feteste (som trenger en fyldigere vin), er dette en veldig god allrounder til det meste av fisk og skalldyr. Du trenger nødvendigvis ikke mat heller. Vinen er fin som aperitiff, og når temperaturene stiger om forhåpentligvis ikke så mange ukene, er den en glimrende terrassevin.

Her er oppskrifter på noen retter som passer til vinen:

Kveite på italiensk

Laks med lime og koriander i wok

Blåskjell servert med risotto

Flere gode tips i serien «Ukens beste vinkjøp» finner du her:

Rødvin på grensen til rosé

Rødvin til både kjøtt og kos

Stram og fin italiener

Frisk og fruktig vin til sjømat

Rimelig burgunder-erstatning

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning