UKENS BESTE VINKJØP:

Frisk og deilig hvitvin

Denne hvite italieneren er en god allrounder til det aller meste av sjømat.

FRA SOAVE: Anselmi San Vincenzo kommer fra vindistriktet Soave, som ligger mellom Verona og Garda-sjøen.

FRA SOAVE: Anselmi San Vincenzo kommer fra vindistriktet Soave, som ligger mellom Verona og Garda-sjøen. Foto: Foto: Arnie Stalheim

Publisert Oppdatert

Italienske rødviner er på full fremmarsj her i Norge, og et nærmest hvilket som helst moderat vininteressert menneske har hørt om chianti, barolo og amarone. Da stiller det seg ganske anderledes med de hvite vinene. De fører fortsatt en ganske anonym tilværelse. Men det lages faktisk mye god hvitvin i Italia, og da spesielt i de nordligere delene av landet, hvor et litt kjøligere klima sørger for god friskhet i vinene.

Soave i Veneto er kanskje det best kjente hvitvinsområdet i nord, og vinene her er i hovedsak laget på druen garganega, ofte med mindre innslag av andre druer. En håndfull produsenter i Soave lager fremragende viner, og blant de fremste finner vi Roberto Anselmi. Han har paradoksalt nok valgt å ikke klassifisere vinene sine som DOC Soave, men bruker den lavere og mer omfattende klassifikasjonen IGT Veneto Bianco. Han mener kanskje at Anselmi-navnet, i det minste blant kjennere, er en bedre merkevare enn Soave. Vår anbefaling denne uken er Anselmis rimeligste vin, en vin som byr på veldig god kvalitet i forhold til prisen.

Anselmi San Vicenzo 2008, vnr 40734, kr 125, 85 poeng.

Gyllen strågul på farve. Frisk og fruktig duft av pærer, gule epler og sitron, samt et hint av mer sødmefulle, tropiske frukter. Middels til gode fylde med fin frukt, frisk syre og en ganske lang ettersmak.

Denne vinen er god å drikke nå, men tåler også et par år i kjelleren. Den er en veldig god allrounder til det aller meste av fisk og skalldyr, så lenge du styrer unna de aller sterkest krydrete variantene (som trenger en søtere vin), og de kraftigste rettene med feite sauser (som trenger en fyldigere vin). Vinen er også en fin aperitif og "terrassevin".

Her er noen oppskrifter på retter som passer til vinen:

Marinert breiflabb

Kamskjell med soya, lime og tomat

Raske blåskjell

Flere gode tips i serien "Ukens beste vinkjøp" finner du her:

Grillvin med trøkk i

Kraftig og god kjøttvin

Til spicy sjømat

En bryter av en grillvin

Super til pizza og pasta

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning