Morsdag:

Forfør med vin og sjokolade

Konfekt og vin i skjønn forening. En perfekt gave til morsdagen.

LUKSUS-KONFEKT: Til morsdagen bør du satse på lite og eksklusivt fremfor mye og masseprodusert.
LUKSUS-KONFEKT: Til morsdagen bør du satse på lite og eksklusivt fremfor mye og masseprodusert. Foto: Foto: istockphoto
Sist oppdatert
VIN TIL SJOKOLADE: Styr unna vanlig rødvin. Til sjokolade er det dessertvin som gjelder.
VIN TIL SJOKOLADE: Styr unna vanlig rødvin. Til sjokolade er det dessertvin som gjelder. Foto: Foto: istockphoto

Fløyelsmyk sjokolade, kombinert med et glass utsøkt vin: En perfekt gave fra far til mor.

Nytelse er stikkordet. Og kanskje har sjokoladen også andre lystige virkninger? Sjefsjekkeren Casanova (1725-1 798) skal i hvert fall ha konsumert sjokolade i store mengder.

Spennende fyll

Noen liker mørke, andre lyse - smaken er forskjellig også når det gjelder sjokolade. Du bør derfor vite litt om hva kjære mor liker før du går til innkjøp av de dyre bitene. Men vær heller ikke redd for å overraske med nye og spennende smakskombinasjoner.

- Det må være litt utvalg i esken. Samtidig skal konfekten være spesiell og forseggjort, både når det gjelder smak, utforming og innpakning. Det holder ikke å kjøpe med seg sjokolade fra dagligvarebutikken, sier konditor og "s jokolademann" Sverre Sætre.

Passer til sjokolade

Klikks vinekspert, Arnie Stalheim, har følgende vintips til sjokoladegaven til mor:

Accordini Recioto della Valpolicella 2005, vnr 42067, kr 273,90 (50 cl).

Dyp rødfiolett på farve. Dufter av svisker og syltede kirsebær med hint av mandler, mørk sjokolade og krydder. God fylde med brukbar syre og fine tanniner. Lang ettersmak med et hint av bitterhet i avslutningen.

Mas Amiel 2006, vnr 30911, kr 229,90 (75 cl).

Dyp rødfiolett på farve. Aromaer av mørke bær og tørket frukt med innslag av vanilje og mørk sjokolade. Meget god fylde med brukbar syre og lang ettersmak.

Graham's Late Bottled Vintage 2003, vnr 20, kr 195 (75 cl).

Dyp rød på farve. Dufter av solbær og svisker med hint av lakris og pepper. God fylde med lang ettersmak og bare et hint av tanniner.

Server vinene lett avkjølt (ikke kjøleskapskalde), omkring 10-14 grader.

Velg sjokoladen

Her er Sverre Sætres tre kvalitetskriterier for god sjokolade:

1. Mye smak

2. Lang ettersmak

3. Lite garvesyre (garvesyre smaker bittert som druesteiner)

Selv ville Sætre ha gått for eksklusiv konfekt fra Spania, Frankrike, Italia og Belgia.

- Alle disse fire landene har tradisjon for foredling av sjokolade, noe Norge ikke har. Norske produsenter kjøper ferdig sjokolademasse, og produserer det jeg vil kalle volumsjokolade med billige råvarer.

Sætre oppfordrer konfektkjøperne til å velge fersk konfekt, som har en holdbarhet på én-to måneder etter produksjonsdato.

- Sjokolade som har ett års holdbarhet er det gjort ting med. Den kan være tilsatt konserveringsstoff, ekstra mye sukker og herdede vegetabilske oljer for økt holdbarhet.

Sætre minner om at det er det er vanskelig å vite om en ukjent sjokolade er god før en har smakt den.

LES OGSÅ:

Sjokoladekaker til mor

Vinforslagene er ved Arnie Stalheim, Klikk Mats vinekspert.

Denne saken ble første gang publisert 02/02 2009, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også