UKENS BESTE VINKJØP:

En bryter av en grillvin

Denne vinen takler de kraftigste retter av okse og lam, og de sterke smakene fra grillen tar den på strak arm.

SØRFRANSK: Cellier d'al Mouli kommer fra det sørfranske vindistriktet Languedoc-Roussillon.

SØRFRANSK: Cellier d'al Mouli kommer fra det sørfranske vindistriktet Languedoc-Roussillon. Foto: Foto: [email protected]/Vinmonopolet

Publisert Oppdatert

Languedoc-Roussillon er ikke blant de mest glamorøse vindistriktene i Frankrike. Det er et enormt område, som strekker seg langs kysten av Middelhavet hele veien fra grensen mot Spania i vest til Rhône i øst. Kvaliteten på vinmakingen er imidlertid på vei oppover, og siden området er ganske varmt, så er det de røde vinene som gjerne er de beste.

Druene som brukes, er ofte de samme som i Rhône, dvs grenache, syrah, mourvèdre, carignan m.fl. Disse får imidlertid stadig oftere følge av "bordeaux-druer" som cabernet sauvignon og merlot. Det varme klimaet medvirker til at vinene ofte blir både kraftige og alkoholrike, noe som gjør at de passer bra til mektige kjøttmåltider. Vår vinanbefaling er laget på en blanding av 70 % grenache og resten syrah.

Cellier d'al Mouli 2006, vnr 80268, kr 140, 85 poeng.

Tett og dyp rødfiolett. Dufter av kirsebær og solbær med hint av lakris, lær og mineraler. God fylde med moden frukt, moderat syre og en lang ettersmak med tydelige tanniner. Det er hele 14,5 % alkohol her, noe som merkes som en svak varme i avslutningen.

Denne vinen er god å drikke nå, men den kan også lagres i fire til fem år. Den er bygget for de virkelig kraftigste kjøttrettene, både av okse og lam, og gjerne fra grillen.

Her er oppskrifter på noen retter som passer til vinen:

Biff med bacon, kremet spinat og stekte tomater

Helstekt hvitløksspekket lammelår

Helgrillet entrecôte med hvitløksmør

Flere gode tips i serien "Ukens beste vinkjøp" finner du her:

Super til pizza og pasta

"Norsk" rødvin

Perfekt til jordbær

Argentinsk cabernet

En skikkelig kjøttvin

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning