Drikke til lutefisk 2015

Dette skal du drikke til lutefisk

Både øl, hvitvin og musserende går bra til lutefisk, men du bør kanskje være forsiktig med rødvin.

TIL LUTEFISK: Øl, hvitvin og bobler passer best til lutefisk.
TIL LUTEFISK: Øl, hvitvin og bobler passer best til lutefisk. Foto: Foto: Arnie Stalheim
Sist oppdatert

Slik bedømmer vi viner

Ved bedømming av viner bruker vi på Klikk den meget utbredte 100-poengskalaen, som går fra 50-100 poeng. Det finnes flere måter å dele opp området fra 50-100 poeng på, men dette er hvordan vi tenker her på Klikk:

50-59: Dårlig vin med fremtredende feil.

60-69: Svak vin med mindre feil.

70-79: Grei vin uten feil.

80-89: God vin.

90-95: Meget god vin.

96-100: Eksepsjonell vin, blant de beste i verden. Klassisk.

Når vi på Klikk bruker 100-poengskalaen, gjør vi det uten å skjele til prisen på vinen.

Her kan du lese mer om hvordan vi bedømmer viner.

Vi har allerede kommet med våre anbefalinger for hva du skal drikke til ribbe, og nå er det lutefisk som står for tur.

Lutefisk er en ganske sær norsk tradisjon, og enten så elsker man den, eller så hater man den. Lukten er kanskje det folk flest strir mest med, for smaken er egentlig ganske mild. Noen har også problemer med konsistensen, hvis den blir for dissende.

Åkke som; det spises mye lutefisk her i landet, og spesielt opp mot jul. Men hva skal du drikke til? Som vi allerede har vært inne på, så er smaken på selve fisken mild. Derfor er det valg av tilbehør som er styrende for valg av drikke.

Vi har tatt utgangspunkt i det som ser ut til å være det mest standardiserte tilbehøret, nemlig bacon, ertepuré og sennep (eventuelt sennepsaus), og selvsagt kokte poteter. Flatbrød eller lefse er ganske nøytralt og uproblematisk tilbehør, mens brunost og sirup utelukker vin. Her må det et ganske kraftig øl med god sødme til for å stå i mot, slik som de beste ølene i vår test av juleøl med polstyrke.

Lyst og smaksrikt øl

Selv med standard tilbehør, spriker smakene i alle retninger. Vi synes at et lyst og smaksrikt øl uten for markant bitterhet er det som passer aller best til, og sånne øl er de flinke på i Belgia. Blant våre anbefalinger har vi derfor tatt med en belgisk saison, samt et hveteøl i belgisk stil, men som er brygget i Italia. Du finner nærmere omtale av våre anbefalte øl og viner nederst i denne artikkelen.

Syrefriske hvitviner

Skal du drikke vin til lutefisk, er hvitvin førstevalget. Ikke bare på grunn av at dette er en fiskerett, men også fordi ertepureen går bedre med hvitvin enn rødvin. Baconet kompenserer noe, men bacon er allikevel bedre med hvitvin enn ertepuré er med rødvin.

Baconet krever frisk syre i hvitvinen, men også sødme, så vi har derfor (selvsagt) tatt med en riesling blant våre anbefalte viner. En ganske rik, men også frisk, hvit burgunder er også med på listen.

Bobler frisker opp

En vanlig leveregel når du skal velge vin til litt krevende smakskombinasjoner, er å gå for champagne. Man pleier gjerne å si at champagne går til alt. Vi vet ikke om vi helt greier å innestå for akkurat det, men musserende vin til lutefisk er absolutt verdt å prøve. Men champagne blir kanskje vel ekstravagant til noe som aldri blir mer enn en måtelig bra kombinasjon, så derfor har vi tatt med et rimeligere alternativ i en crémant de bourgogne.

Oppskrifter

Her finner du en helt basic oppskrift på lutefisk med det vanligste tilbehøret. I tillegg har vi tatt med to spreke og litt uvanlige varianter:

Lutefisk

Lutefisk i lefse

Lutefisksufflé

Denne saken ble første gang publisert 12/12 2015, og sist oppdatert 28/06 2017.

Les også