ØSTERS OG CHAMPAGNE:

Dobbel luksus

Østers naturell og champagne er en salig, sjøsalt kombinasjon.

Østers og Champagne skal gjøre underverker for potensen

Østers og Champagne skal gjøre underverker for potensen Foto: Foto: istockphoto, Bildemontasje: Espen Klem/Klikk

Publisert Oppdatert
SYRLIG SAUS: Østers naturell med rødvinseddik og sjalottløk. Kokken er Trond Moi.

SYRLIG SAUS: Østers naturell med rødvinseddik og sjalottløk. Kokken er Trond Moi. Foto: Foto. Mats Widén/"Fisk og vin"

ØSTERS BRÛLÈE: Trond Moi har fylt østersene med eggekrem iblandet champagne, og brent overflaten med skibrenner.

ØSTERS BRÛLÈE: Trond Moi har fylt østersene med eggekrem iblandet champagne, og brent overflaten med skibrenner. Foto: Foto: Mats Widén/"Fisk og vin"

Østers er ikke hverdagsmat. Men når du skal slå på stortrommen, og inviterer til fint middagsselskap er østers den ultimate luksus som appetittvekker før middagen.

Tygg først

Du legger disse munnfullene av salt sjø utover på et fat med isbiter, så lekkert at til og med pysene burde kunne lokkes til å prøve. Gi dem gjerne en liten "bruksanvisning" først.

Noen uerfarne østersspisere lar østersen gli ned halsen så fort som mulig, og etterskyller kraftig med champagne. Dette er helt feil. Østers skal tygges for å kunne kjenne på smak og konsistens.

De aller mest puristiske østers-elskerne tar østersen 100 prosent bar, uten så mye som en dråpe sitronsaft, saus eller andre smakstilsetninger.

Den eneste smakstilsetningen er det champagnen som står for.

Nær havet-opplevelse

Champagne har en sitrusaktig friskhet, som i motsetning til sitronsaft, ikke "slår i hjel" østersen, men harmonerer med den.

Se vår test av champagne her.

Et annet poeng er at champagnedruene vokser i et kalkholdig jordsmonn. Dette gir den edle drikken en mineralsk karakter som minner om østers.

Det samme gjelder tørr og syrlig hvitvin fra Chablis - et annet godt følge til østers. Druerankene i Chablis skyter opp av kritthvit kalkholdig jord som var sjøbunn for 150-160 millioner år siden. Noen steder er jorden faktisk også dekket av østersfossiler! Når den beste chablisvinen, klassifisert som grand cru, er blitt rundt ti år gammel, skjer det noe helt spesielt. Det er som om havet bryter gjennom fullstendig. En slik chablis i møte med østers må derfor bli en nær havet-opplevelse.

En stum østers er en god østers

ÅPNE ØSTERS: Bruk et tykt klede som på bildet for å beskytte fingrene.

ÅPNE ØSTERS: Bruk et tykt klede som på bildet for å beskytte fingrene. Foto: Foto: istockphoto

Men før slike skjellsettende opplevelser, må det bitte litt kjøkkenforberedelser til.

Først må du sjekke at østersene er i live, det vi si at skjellene er lukket.

Så åpner du dem ved å tvinge en østerskniv eller en vanlig tollekniv inn mellom skallene, skjære løs lukkemuskelen og brekke opp uten at østerskraften renner ut. Hold gjerne østersene i et tykt kjøkkenklede for å beskytte fingrene - skallene er sylskarpe! Du kan også skjære forsiktig løs innmaten, noe som gjør østersen mye enklere å spise.

Ellers krever østers naturell krever ingen oppskrift. La gjester som ønsker det få skvise sitron- eller limesaft over, gjerne litt cayennepepper eller nykvernet sort pepper også. Dersom du vil lage en smule mer avansert saus til de rå østersene, ta en titt på Trond Mois oppskrift "Østers naturell med rødvinseddik og sjalottløk".

Ellers er det jo mange andre spennende småretter å lage med østers. Se, les og la deg inspirere!

Østers naturell med rødvinseddik og sjalottløk

Champagnegratinerte østers

Friterte østers

Blåmuggostgratinerte østers

Grillede østers med smørsaus

Østers med asparges og sitron

Østers med wasabi og agurk

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning