Den perfekte martini

Noen ganger trenger du bare en stiv drink. Og drinker blir neppe stivere enn en perfekt mikset dry martini.

Dry martini er en klassisk drink med hollywoodsk sus over seg.

Dry martini er en klassisk drink med hollywoodsk sus over seg. Foto: istockphoto

Publisert Oppdatert

«Medium dry vodka martini with a twist of lemon peel. Shaken, not stirred.» Ja, så heter det i spesifikasjonen for James Bonds signaturdrink. Men her er det to åpenbare feil, i det minste hvis du er på jakt etter en «ekte» dry martini. For det første skal drinken lages på gin, ikke vodka. Og drinken skal ikke ristes - da blir den tilført for mye vann - den skal røres.

Men før vi går i gang med selve tilberedningen, skal vi se nærmere på opprinnelsen til denne klassiske drinken. Og hvilken gin og vermouth du bruker, har stor betydning.

Italiensk opphav

Martini er, som de fleste vet, navnet på en stor italiensk produsent av vermouth. I cocktailmiksingens tidlige dager var all vermouth rød og søt, og den kom gjerne fra, nettopp, Martini. Man kalte derfor også cocktails som inneholdt søt vermouth for martini.

Så kom franskmennene på banen med en hvit og tørr vermouth. Og brukte man en slik i drinken, ble den kalt dry martini.

Hvilke merker er best?

I og med at det ikke er noe «blandevann» i en dry martini, bærer drinken umiskjennelig preg av råvarene som brukes i den. Og da bør de være gode. Når det gjelder gin, er store, kjente merker som Gordon's og Beefeater mye brukt, mens enkelte feinschmeckere insisterer på Tanqueray eller Bombay Sapphire. Hva vermouth angår, så lager Martini nå tørr, hvit vermouth, men de fleste kjennere går nok for franske Noilly-Prat.

Blandingsforhold

Når man snakker om tørr i konteksten dry martini, er det blandingsforholdet mellom gin og vermouth man mener. Desto mer gin, desto tørrere drink. I oppskrifter har vi sett blandingsforhold gin/vermouth på alt fra 3/1 til 14/1.

Det verserer mange morsomme historier i denne anledning, og de fleste går på at man aldri kan få martinien tørr nok. En anekdote sier at en bartender hadde ren gin i glasset og lot bare skyggen av vermouth-flasken falle over drinken. En annen nøyde seg med å bøye seg i respekt i retning Frankrike. Av de mer kuriøse, for ikke å si bisarre, forslagene til hvordan man skal få en skikkelig tørr martini, finner vi dette: Ha gin i glasset og hell vermouth på luftfukteren!

De fleste profesjonelle bartendere opererer ikke med noe fast blandingsforhold, men lar tilberedningsprosessen bestemme det. Og det gjør de ved å røre vermouth rundt med is, og så sile ut vermouthen. Da er det kun den vermouthen som henger igjen på isbitene som blir blandet med gin i neste omgang.

Garnityr

Det finnes også mange og lange diskusjoner om hvilket garnityr man skal ha til en dry martini. Noen foretrekker drinken så ren som mulig, med kun gin og vermouth. Å skvise en bit sitronskall over drinken slik at sitrusoljen fra skallet flyter på toppen, regnes imidlertid som standardtilbehør. Det gjør også grønn oliven. Noen skyller olivenen for å bli kvitt laken den har ligget i, mens andre synes litt lake gir ekstra kompleksitet. Bytter du ut olivenen med en sølvløk, kalles drinken Gibson.

Her er fire oppskrifter på forskjellige varianter av martini, de to første med gin, og de to andre med vodka:

Dry Martini

Dirty Martini

Cajun Martini

Mandarin Martini

Litchi Martini

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning