Chablis til sommeren

De beste chablis-kjøpene

Nordmenn elsker chablis. Disse erkeklassiske, knasende tørre vinene er som skapt for sommerens fisk og skalldyr. Vi gir deg de fem beste kjøpene.

Vi anbefaler Chablis!

Vi anbefaler Chablis! Foto: Foto: Erik Hannemann

Publisert Oppdatert

Det er faktisk bare i Chablis det drikkes mer chablis per hode enn i Norge. Det kommer kanskje av at vi er velsignet med så fantastisk flott sjømat her i landet, og chablis-vinene passer denne maten som hånd i hanske.

Chablis-distriktet

Vindistriktet Chablis ligger like ved byen Auxerre, omtrent halvveis fra Paris i sørøstlig retning mot Dijon. For 170 millioner år siden lå Chablis (og store deler av Nord-Frankrike) under havet. Da landet reiste seg og havet trakk seg tilbake, ble det liggende igjen enorme mengder skalldyr, som etterhvert ble til fossiler og kalkholdig jordsmonn. Dette preger vinmarkene i Chablis den dag i dag, og sammen med det ganske kjølige klimaet, setter dette sitt preg på vinene.

Les også: De beste rosékjøpene

Les også: Polets beste pappvin

Inndeling av Chablis

Chablis er inndelt i et hierarkisk system med fire kvalitetsnivåer. Denne oppdelingen av vinmarkene er basert på bl.a. jordsmonn, drenering, antall soltimer, hvor utsatt de er for frost etc. Topprangert er Chablis Grand Cru, med de syv fremste, navngitte vinmarkene. Deretter kommer drøyt 40 navngitte vinmarker med status Chablis Premier Cru (skrives ofte 1er Cru). Tredje nivået, og det mest vanlige, heter rett og slett bare Chablis, og lavest på rangstigen finner vi Petit Chablis.

Les også: Stor test av hvit pappvin

Ikke billig Chablis

Chablis er en sterk merkevare, og vinene er følgelig ikke akkurat rimelige. Den billigste petit chablis på polet koster faktisk 125 kroner. Nedenfor har vi derfor listet opp det vi mener er de fem beste chablis-kjøpene under 200 kroner i polets basissortiment. To av dem er petit chablis, mens resten er chablis. Det finnes riktignok en håndfull viner på premier cru-nivå under 200 kroner på polet, men ingen av dem er gode nok til å komme med her. Og grand cru kan du bare glemme. De koster fra nesten 300 kroner og oppover.

Les også: Polets ti beste viner under 120 Kr

Så lenge du styrer unna veldig sterke krydder og skarpe grillsauser og marinader, er disse vinene fenomenale til omtrent alt du kan tenke deg av fisk og skalldyr, også fra grillen. De er alle gode å drikke nå, men kan også lagres fra 2-5 år, avhengig av kvalitet.

Clotilde Davenne Petit Chablis 2007, vnr 80173, kr 137, 84 poeng.

Blek strågul på farve. Sitron, lime og epler i duften med hint av mineraler. Middels fyldig med frisk og kjølig frukt, god syre og ikke så verst lang ettersmak.

MinStrøm : Alltid billigste strøm

William Fèvre Petit Chablis 2007, vnr 45970, kr 140, 84 poeng.

Ganske blek strågul med et hint av grønt. Typiske aromaer av sitron og steinete mineraler. Også et lite innslag av grønne epler. Middels fyldig med slank frukt og frisk syre. Middels lang ettersmak med hint av mineraler i avslutningen.

Daniel Dampt Chablis 2007, vnr 44214, kr 159, 86 poeng.

Strågul på farve. Dufter av fersken og modne epler med hint av mineraler. Middels fylde og høy syre, frisk og syrlig frukt. Mineralsk og tørr.

Domaine Sainte-Anne Chablis 2007, vnr 13709, kr 168, 86 poeng.

Middels dyp strågul på farve. Dufter av sitron og epler med hint av urter og steinete mineraler. Middels til god fylde med bra balanse mellom frukt og syre. Middels lang ettersmak.

Clotilde Davenne Chablis 2007, vnr 44096, kr 175, 87 poeng.

Strågul med grønnskjær. Fruktig duft av sitron og epler med hint av mineraler. God fylde med frisk frukt, fint balanserende syre og en lang ettersmak med fint mineralsk preg.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning