DEKANTERING:

Bli kvitt bunnfallet i vinen

Slik dekanterer du vinen slik at du slipper bunnfall.

DEKANTERING: Hell forsiktig vinen over i karaffelen. Foto: <a href=""http://www.flickr.com/photos/andreaskristensson/2499733931/sizes/l/"">Andreas Kristensson</a> på Flicker.com. Noen <a href=""http://creativecommons.org/licenses/by/2.0/deed.en_GB"">rettigheter</a> reservert.

DEKANTERING: Hell forsiktig vinen over i karaffelen. Foto: Andreas Kristensson på Flicker.com. Noen rettigheter reservert.

Publisert Oppdatert
UTSTYR: I følge Vinlegging.net er det noe utstyr du trenger. Blannt annet en karaffel og en ren klut. Foto: <a href=""http://www.flickr.com/photos/xt0ph3r/2372876368/sizes/l/"">R3V</a> på Flicker.com. Noen <a href=""http://creativecommons.org/licenses/by/2.0/deed.en_GB"">rettigheter</a> reservert.

UTSTYR: I følge Vinlegging.net er det noe utstyr du trenger. Blannt annet en karaffel og en ren klut. Foto: R3V på Flicker.com. Noen rettigheter reservert.

Dekantering av vin kan høres veldig snobbete ut, men det betyr egentlig å helle vinen over på en karaffel. Og det hjelper faktisk både på smaken, og for å få bort det verste bunnfallet.

Unngå rykking

Siden vinflasker helst bør oppbevares liggende, samles bunnfallet seg på siden. Vinen du skal dekantere bør derfor stå minst et døgn før vinen skal drikkes.

Ifølge Vinlegging.net trenger du en korktrekker, et stearinlys, en karaffel og en ren klut om du skal dekantere.

Unngå å rykke til når du åpner flasken. Rykker du i flasken bør vinen stå enda lenger slik at bunnfallet roer seg.

Tørk av flasketuten innvendig med kluten.

Slik gjøres det

Tenn lyset og sett det på et bord ved siden av karaffelen. Løft opp karaffelen og hold den på skrå. Løft opp vinen som skal dekanteres, hold den over lyset, og hell vinen over i karaffelen. Hold øye med vinen, når du får lyset gjennom halsen, ser du godt når bunnfallet kommer sigende.

Stopp dekanteringen like før bunnfallet når flasketuten.

Det som blir igjen kan enten stå i ro en tid og dekanteres direkte i glasset, det kan brukes til matlaging, eller det kan helles bort.

Nå kan du velge om du vil helle vinen tilbake i originalflaska etter at du har rengjort den, eller du kan servere den direkte fra karaffelen.

Ikke bare for gamle viner

Ifølge Vinmonopolet.no er dekantering ofte forbundet med gamle viner, men at det kan være vel så viktig å gjøre det for å "lufte" unge viner.

- Det kan være sin som er ment for lagring, men som du ønsker å smake før den har nådd full modning. Luftingen vil få vin til å åpne seg og gi mer aroma og smak, skriver Vinmonopolet.no.

 

Les også:

Arnie Stalheim rydder opp i betegnelsene rundt portvin

Slik avslører du dårlig vin

Slik lykkes du med grillingen

Her er vaffelens svar på kaffeautomaten

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning