Vi har akkurat smakt oss gjennom konjakkene og juleølet og nå er tiden inne for selveste akevitten.

Utvalg av akevitt

Vi har prøvd å få med oss de fleste typene, 33 i alt, i alle prisklasser.

Om akevitt

Akevitten er for de fleste selvskrevent tilbehør til vår beste ribbe og det perfekte pinnekjøttet. Det som skiller den norske akevitten fra svenskenes og danskenes varianter er at norsk akevitt er fatlagret (med noen unntak). Det vil si at brennevinet lagres på fat (tønner) og dermed får smak fra treverket. Ulike typer akevitt har ulik fatlagringstid.

Akevitten tar farge fra fatet. Men, det er bare nye fat som gir farge. Dersom man bruker eldre fat, altså fat som er brukt til lagring, gir det ikke fra seg farge. Så, dersom akevitten er blank, betyr ikke det at den ikke er fatlagret.

I denne testen er de to variantene testet hver for seg, men vises sammen.

Testet blindt

Testingen ble foretatt blindt (testerne får ikke vite hva som testes) av Robert Lie og Ørjan Lundmark. Robert Lie er både norsk, nordisk og europeisk mester for vinkelnere. Lie jobber som daglig leder av Restaurant Bagatelle i Oslo. Ørjan Lundmark har en førsteplass og to andreplasser i NM for vinkelnere, og jobber som daglig leder på Bølgen & Moi Tjuvholmen.

Vi har fått noen synspunkter på at vi lar vinkelnere tester brennevin. Derfor presiserer vi: Begge våre testere har lang erfaring i brennevinssmaking. I tillegg har begge sommelierutdannelse, der brennevin blir minst like mye vektlagt som vin.

Poeng

Produktene er gitt poeng på en skala fra 1 til 100, der 100 er best.

Les også:

Slik lager du gløgg med calvados og rom

Denne vinen er på julesalg

Ukemeny med lett førjusmat

Noen av produktene vi i Klikk.no tester kan ha to priser, Veil. pris og Beste pris. Beste pris er prisvarsling levert av Prisguide.no, en kommersiell partner av Klikk.no

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!