Selv om det er vin det skal handle om her, er det ikke til å komme forbi at når kylling blir veldig hardt krydret, så er det bare øl som duger. Så hvis du skal lage deg buffalo wings eller en sterk asiatisk curry med kylling, så skal du velge et friskt øl med god fruktighet og stor smaksrikdom, f.eks. pale eller IPA.

Når vi har fått det ut av veien, så er kylling lyst kjøtt, og du kan bruke både hvite og røde viner. Tilberedning og tilbehør er det som avgjør hva du skal velge. For å illustrere dette, kan vi ta for oss en cæsarsalat. Til en klassisk grunnversjon er det best med en hvitvin med ganske god fylde. Legger du til kylling, kan du i tillegg til hvitvinen også vurdere en lett rødvin. Hvis du også har bacon i tillegg til kyllingen, vipper vinvalget enda mer i rød retning.

Hvitvin til kylling

Asitatisk-inspirerte kyllingretter er klart best med hvitvin. Enten det nå er korma, tikka masala, kinesisk sweet & sour eller en thai curry, så blir førstevalget en tysk riesling med litt sødme til å balansere krydderet.

Kylling med lyse sauser, f.eks. kyllingfrikasse eller kylling med kremet sopp er begge gode med en fyldig hvitvin, f.eks. en hvit burgunder uten for mye eikepreg. Du kan også bruke samme type vin til kylling med waldorfsalat.

Rødvin til kylling

Når du skal velge rødvin til kylling, så skal du passe på at vinen skal være ganske lett og hverken ha for mye eikepreg eller snerpende garvestoffer. I Frankrike finner vi både beaujolais og de mer klassiske vinene fra det sentrale Burgund. I Nord-Italia er det også endel å velge i, barbera, bardolino og valpolicella. Når det gjelder sistnevnte, så husk at vi snakker om "vanlig" valpolicella, ikke ripasso eller amarone. De blir for kraftige til kylling.

Ovnsstekt eller grillet kylling, gjerne med en god sjysaus og stekte poteter eller en kraftig stappe, er alle gode med en forholdsvis lett rødvin.

Anbefalte hvite og røde kyllingviner finner du nederst i artikkelen.

Oppskrifter

Her er noen gode oppskrifter på ganske så forskjellige kyllingretter:

Cæsarsalat med kylling

Chicken tikka masala

Kylling med 40 hvitløkfedd

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!