Biodynamisk vin

Har dette noe for seg?

Mange av verdens beste viner er laget på økologisk eller biodynamisk dyrkede druer, men det finnes også mange eksempler på det motsatte.

ØKOLOGISK: Det hevdes at vinene blir bedre når de lages på økologiske druer.
ØKOLOGISK: Det hevdes at vinene blir bedre når de lages på økologiske druer. Foto: Foto: Arnie Stalheim
Sist oppdatert

Ved et tilfeldig sammentreff hadde det seg slik at det ble arrangert messe med biodynamiske viner i Oslo omtrent samtidig som NRK kjørte i gang TV-serien Folkeopplysningen. For de som ikke har fått med seg denne, er hovedpoenget at en fysiker, godt assistert av Ravi, går alternativbevegelsen nærmere etter i sømmene. Og det er ikke akkurat noe vakkert skue.

Som utdannet ingeniør, havner jeg selvsagt på lag med fysikeren. Og godter meg når disse sjarlatanene blir fullstendig avkledd. Homøopati, auraer, chakraer, håndspåleggelse, rosa krystaller og Snåsamannen er alle tøys fra ende til annen. Det er ikke, gjennom kontrollerte, vitenskapelige forsøk, noensinne bevist at noe av dette virker. De som måtte føle at enkelte av disse tingene hjelper, er som regel blitt utsatt for placebo-effekt, og så generaliserer de ut fra enkelthendelser.

Den som kanskje har gjort de grundigste studiene av alternativ behandlingsmetoder over lengre tid, den britiske professor Edzard Ernst, har ikke funnet noen som virker. Enkelte av dem er til og med direkte farlige. Det var forøvrig den samme professor Ernst som kalte den til tider ganske alternative Prince Charles "a snake oil salesman", altså en sjarlatan eller kvakksalver.

Hva har dette med vin å gjøre?

Hvorfor begynne å blande inn alternativbevegelsen når det var biodynamiske viner dette skulle handle om? Jo, det viser seg at det er ganske stort overlapp mellom de som tror på alternativ medisin og de som praktiserer biodynamisk jordbruk.

Greie på vin? Prøv vår vanskeligste vinquiz

Men før vi kommer så langt, kan det være greit med noen begrepsdefinisjoner. Mange lurer på hva som er forskjellen på økologisk og organisk. Svaret er så enkelt at på norsk bruker vi økologisk, og på engelsk heter det " organic".

Bare druene økologiske

Med økologisk/organisk er det snakk om at man ikke bruker kunstgjødsel eller syntetiske (og ofte giftige) plantvernmidler. Det finnes klart definerte standarder og merking for disse tingene, men når det gjelder vin, er det bare selve druene som er sertifisert økologiske. Hva som siden skjer med dem når de lages om til vin, er ikke omfattet av noe regime for sertifisering og merking, men her er det i ferd med å skje ting. EU har nettopp vedtatt regler også for det som skjer under vinmakingsprosessen, og disse skal kunne appliseres allerede nå fra 2012-årgangen.

De aller fleste viner manipuleres på forskjellige vis når de lages. Det kan være snakk om mekaniske prosesser, som f.eks. sentrifugering for å øke konsentrasjonen, til bruk av enzymer og andre biokjemiske virkemidler for å påvirke resultatet i forskjellig retning.

Sulfitter

Det skal dog sies at ikke alt som tilsettes er farlig. I tillegg til vinens naturlige konserveringsmidler (syre og garvestoffer er blant de viktigste) er det vanlig å tilsette sulfitter (svovelforbindelser), som oftest i form av svoveldioksid (SO2) for å hindre at vinen oksiderer. Noen få mennesker har allergi/intoleranse for dette, mens de fleste ikke reagerer på det i det hele tatt.

Når det gjelder den nye lovgivningen om økologisk sertifisering også for vinmakingsprosessen, så er den kontroversiell. Puristene synes ikke den er streng nok, mens andre sier at det er bedre med svak lovgivning fremfor ingen lovgivning i det hele tatt.

Biodynamiske hippier

Så langt er alt vel. Når vi kommer over på det biodynamiske området, begynner det imidlertid å bli ganske vilt. Dette har sitt opphav hos Rudolf Steiner (ja, han med Steiner-skolen). Her står astrologi og planetenes bevegelse i sentrum, sammen med en "holistisk" tilnærming til livet generelt, og jordbruk spesielt, med vekt på at det skal være bærekraftig.

Vi kan vel være enige om at å la være å tilsette giftstoffer er en god ting. Men når man følger en astrologisk kalender, graver ned kuhorn fylt med kvartskrystaller og lager urtepreparater for å strø på jordene, begynner det å smake av mystisisme. Noen går endog så langt at de kaller det okkult.

Men mange mener at denne typen jordbruk faktisk gir gode resultater, og flere av verdens beste vinprodusenter praktiserer biodynamisk jordbruk. Enkelte av dem sier dog samtidig, og underhånden, at de driver biodynamisk for å kunne lage best mulig vin, men nevner ikke det biodynamiske, da de er redd for å bli assosiert med "hippiene".

Tåkefyrste

På den biodynamiske vinmessen var et av de største trekkplastrene Nicolas Joly, en kultfigur i det biodynamiske miljøet, vinmaker i Loire i Frankrike, og produsent av toppvinen Clos de la Coulée de Serrant (som forøvrig stadig flere mener lider under oksidasjonsproblemer).

Joly holdt foredrag på messen, og jeg har sjelden hørt så mange vanvittige ting servert på ett brett. Visste du forresten at grunnen til at en ku ser så måpete ut når den glor på deg, er at den faktisk ser tvers gjennom deg? Dette var bare én av en rekke påstander, den ene mer skrudd enn den andre.

Flotte viner

Når det er sagt, så ble det servert mye flott vin på messen. Hvitvinsprodusentene Josmeyer, Ostertag og Zind-Humbrecht fra Alsace, Rebholz fra Pfalz, Wittman og Battenfeld-Spanier fra Rheinhessen og Nicolaihof fra Wachau serverte alle glimrende viner, og da spesielt basert på riesling. Blant de røde, var det bl.a. Lafarge fra Burgund og Foradori fra Trentino som imponerte mest.

Det er altså flere biodynamiske produsenter som lager vin helt i toppklasse. Men det finnes nok av eksempler på det motsatte også, altså topprodusenter som ikke er biodynamiske. Kanskje vi til slutt ikke kan bli enige om noe annet enn dette: Biodynamisk praksis gjør ihvertfall ikke noen skade, og så lenge noen tror på dette, så får de heller holde på.

Les om vindistriktet Alsace

Les om vindistriktet Champagne

Les om vindistriktet Rioja

Denne saken ble første gang publisert 12/09 2012, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også