I høst kåret vi den byen som har den beste pilsen, nå er det på tide at vi lager en test for deg som liker å rote rundt i ølreolene på vinmonopolet.

Overgjæret og ufiltrert øl

Praktisk talt alle ølene i testen er overgjærede og ufiltrerte og dermed langt mer aromatiske, fyldige og smakfulle enn den vanlige pilsen. Alle ølene ble samlet i en stor klasse og gitt poeng som nytelsesdrikk og ikke i forhold til typeriktighet. Panelet slo raskt fast at nivået på øl fra norske mikrobryggerier er svært høyt.

Utvalget i øltesten

I denne testen har vi med øl av forskjellige typer. Vi understreker at vi ikke har sammenlignet produktene i testen mot hverandre. Poenget med testsamlingen er å gi en oversikt over tester av øl du får kjøpt på polet. Vi har gitt hvert enkelt øl en individuell vurdering.

Vi har testet 20 øl. Alle er typer som har normal tilgjengelighet på Vinmonopolet.

Det fines noen hull i utvalget vårt, dette var øl som var utsolgt fra bryggeriet.

Testpanel og metodikk

Ølet er smakt av Arnie Stalheim og David Løite. Stalheim er Klikk.nos vinekspert, med høy kunnskap om alle typer alkohol. Løite er ølekspert med bred erfaring.

Ølet er smakt blindt. Hvert øl er vurdert etter fem kriterier: Farve, skum, duft, smak og ettersmak. Poeng for hvert øl er plassert på 100-poengskalaen, hvorav 100 er best. Pris er ikke vurdert. Ved usikkerhet på flaskevariasjon er det testet fra flere flasker av samme produkt. Ved usikkerhet på poengplassering, er det testet to ganger i et finaleheat.

Et siste tips før du begynner å lese resultatet: Øl er helt suverent til skrei.

Få med deg alt! Følg Sjuve på Facebook (7400 mennesker tar ikke feil...)

Vil du ha gode oppskrifter i innboksen din hver fredag? Klikk her

Les også:

Test av bacon

Kyllinggryte som smaker øl

Slik lager du øl hjemme

Noen av produktene vi i Klikk.no tester kan ha to priser, Veil. pris og Beste pris. Beste pris er prisvarsling levert av Prisguide.no, en kommersiell partner av Klikk.no

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!