Montagnola Morasso Timorasso 2007.

Montagnola Morasso Timorasso 2007 fikk 87 poeng på nyhetsslippet til polet i september. © Foto: dat@ron/Vinmonopolet

Battenfeld-Spanier Weissburgunder Trocken Estate 2008.

Battenfeld-Spanier Weissburgunder Trocken Estate 2008 fikk 85 poeng på septemberslippet til Vinmonopolet. © Foto: dat@ron/Vinmonopolet

Polet lanserer 67 nye viner i sitt basisutvalg nå i september, og de fordeler seg med 51 rødviner og 16 hvitviner. Det var ingen musserende eller sterkviner denne gang.

Vinene blir tilgjengelig i utsalgene lørdag 5. september.

Det er «Europa utenfor allfarvei» som er fokusområde for polet nå i september. Med det mener de distrikter og/eller druer som ofte får mindre oppmerksomhet enn de fortjener.

Vi presenterer i det følgende de ti vinene vi mener er de beste kjøpene, og de kommer både fra fokusområdet, og mer kjente og klassiske områder i vinverdenen. Vi starter med to hvitviner.

Les også:

Soya ikke så sunt som du tror

Her er høstens reisemål

Vnr 80302, Montagnola Morasso Timorasso 2007, kr 169,10, 87 poeng.

Gyllen strågul med hint av grønt. Mineralsk duft av stein og våt ull. Også gule epler med hint av nøtter. Meget god fylde med rik og moden frukt, moderat syre og en lang ettersmak. Det er hele 14,5 % alkohol her (som er mye i en hvitvin), men det skjemmer ikke. Drikk denne vinen til rike retter av sjømat og lys fugl med fete sauser.

Volum: 75 cl

Varetype: Hvitvin

Utvalg: Fullsortiment

Land/distrikt: Italia/Piemonte

Råstoff: 100 % Timorasso

Produsent: Montagnola

Vnr 10582, Battenfeld-Spanier Weissburgunder Trocken Estate 2008, kr 137,90, 85 poeng.

Strågul med grønnskjær. Duft av eple og sitron med hint av mineraler. Middels til god fylde med frisk frukt, god syre og en ikke så verst lang ettersmak. En god allrounder til lette og middels kraftige retter av fisk og skalldyr uten altfor sterke krydder.

Volum: 75 cl

Varetype: Hvitvin

Utvalg: Fullsortiment

Land/distrikt: Tyskland/Rheinhessen

Råstoff: 100 % Weissburgunder

Produsent: Battenfeld-Spanier

De resterende åtte vinene finner du i guiden nedenunder.

Her finner du rødviner som vi anbefaler. Her er nok av gode og kraftige rødviner til høstens kjøttmiddager. Den første er på papp, mens resten er på flaske.

Alle vinene er smakt og anbefalt av Arnie Stalheim.

Les også:

Lampene som lever evig

Slik lager du rognebærgelé

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!