Verdens dyreste øl

  1. Carlberg Vintage No 2 3239,57 (0,5)
  2. La Vieille Bon-Secours 408,59 (0,6)
  3. Samuel Adam's Utopias 354,26 (0,5)
  4. Tutanhamon Ale 500 (0,5)

Prisene er regnet ut etter oppgitt pris pr flaske, etter dagens valutakurser.

(Kilder: Wikipedia, socyberty.com, ringnes.no, carlsberg.dk, finn.no valutakalkulator, beermania.be)

Belgiske La Vieille Bon-Secours har i lengre tid stått støtt på toppen av listen over verdens dyreste øl. Men fra Carlsberg kommer det et langt dyrere øl.

Stor belgier

La Vieille Bon-Secours produseres i tolitersflasker, og den stive prisen betinger at du skulle slumpe til å kjøpe en hel flaske på London-klubben Bierodrome. Bestiller du en pint (0,6 liter), må du punge ut med 408,59 kroner, ifølge Socyberty.com.

2009 danske

I mars i år lanserte ølprodusenten Carlsberg, som eier norske Ringnes, Vintage No 2 - uttgave nummer to i serien Vintage-øl. Ølet har en listepris på 2009 danske kroner per flaske (0,37), hvilket tilsvarer 2429,68 norkse kroner.

Det vil si at en halvliter av Vintage No 2 koster hele 3239,57 kroner, hvilket er latterlig mye mer enn La Vieille Bon-Secours, som tidligere har hatt tilnavnet "verdens dyreste øl".

Ingen samler

Vintage-ølet er ikke ment bare for hylla, det skal også konsumeres. Skal du til København i sommer, kan du bestille det ute, da både Kong Hans, Premisse, Noma, NIMB/Herman og The Poul har det i sortimentet. Det er muligens rimeligere å kjøre til utsalget Jacobsens Husbryggeri i Valby.

=

TUNG BELGIER: La Vieille Bon-Secours © FOTO: Caulier.be

=

27 PROSENT: Samuel Adam's Utopias © FOTO: samueladams.com

For ølkjennere

Beer Palace på Aker Brygge er en pub for ølkjennere. Her selges øl fra et utall land, også fra Belgia og Danmark, men på Beer Palace er det norske ølsorter som topper prislisten.

- Vi har ingen av de merkene som du nevner. Det dyreste ølet vi har, koster 109 kroner per flaske fra Nøgne Ø og Haandbryggeriet, forteller Martin Sörbom ved Beer Palace, og legger til at de selger øl til vanlige mennesker med vanlige lommebøker.

- Mange av dem som kommer hit er ølkjennere som vet hva de vil ha, imens andre kommer fordi vi har et bredt utvalg - og blir glade når vi for eksempel selger VB-øl fra Australia.

=

REKORDHOLDER: Amerikanerne liker å være størst og best. De har også produsert verdens sterkeste øl. © FOTO: samueladams.com

=

ELDST: Tutankhamun Ale © FOTO: wikipedia.co.uk

27 prosent alkohol

På listen over verdens dyreste øl finner vi også Samuel Adams' Utopias. Med en alkoholprosent på 27 prosent, er dette amerikanskproduserte ølet ført opp i Guinness rekordbok som verdens sterkeste øl.

En halvliter av Samuel Adam's Utopias koster 354,26 kroner. Ølet selges på 7 dl store kobberflasker, og det skal ifølge produsenten ta 12 år å brygge.

4000 år gammelt øl

Det eksotiske Tutankhamun Ale, som ble brygget etter en eldgammel oppskrift funnet i soltempelet til dronning Nefertiti i Egypt, skal også være et av verdens dyreste øl.

Ifølge produsenten, universitetet i Cambridge, ble bryggemetoden oppdaget av arkeologer ved universitetet i samarbeid med egyptologer. Ølet ble produsert i 1996 i begrenset opplag og flaskene ble nummerert.

Tutankhamun Ale skal ifølge Socyberty.com koste rundt 52 dollar per flaske. Med dagens kurs vil det si cirka 330 kroner (0,33 flaske).

Les også:

Test av sommerøl

Slik lager du øl hjemme

Frister det med et ølbad?

Nordmenn forlanger litt luksus

Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!