Maria 1. Tudor

MARIA 1. TUDOR: Dronning av England (1553-1558) med tilnavnet "Den blodige". Maleri av Antonis Moor. Prado, Madrid. © Foto: Wikipedia

En dronning, skuespiller eller bartender?

Tre kvinner er inne i bildet når det gjelder teorier om hvem drinken ble oppkalt etter.

Dronning Maria 1. Tudor av England blir nevnt oftest, hun hadde også tilnavnet "Den blodige" for sin nedslakting av 300 protestanter. Hun var for øvrig halvsøsteren til Elisabeth 1, begge døtre av Henrik 8. (han med alle konene).

De andre to er Hollywoodstjernen Mary Prickford og en servitør med det samme fornavnet på baren "Bucket of Blood" i Chicago.

Bloody Mary er blant de store drink-klassikerne. Men i motsetning til mange andre flytende berømtheter, drikkes Bloody Mary som oftest om morgenen.

Tanken er at vodkaen skal reparere "ondter" som skyldes kvelden før, mens tomatjuicen og de andre ingrediensene som Worcestersaus skal gi næring og tilføre kroppen sårt tiltrengte salter.

Les også: Promillemytene

Om Bloody Mary på sengekanten høres forferdelig ut, så skal det sies at det er mange som faktisk foretrekker drinken som en avveksling til drinker av den søte sorten.

Versjon uten ketsjup-preg

Forløperen til Bloody Mary fra 1920-tallet skal kun ha inneholdt vodka, tomatjuice og is.

Senere har kreative bartendere plusset på med både det ene og det andre av ingredienser:

Sitron, rød og grønn tabascosaus, Worcestersaus, selleripulver, buljong, sort pepper, kajennepepper, sort pepper, salt, sellerisalt.

Les også: Slik lager du sangria

Drinkekspert Jan Vardøen har utviklet en versjon som vi presenterer her. Han rører ingrediensene sammen i et stort glass, heller på sodavann på toppen for å unngå "ketsjup-preg". Pynt er selleristang og sitronskive, gjerne også en kirsebærtomat.

Om du fjerner vodkaen i drinken, får du en Virgin Mary.

Oppskrifter på Bloody Mary finner du under:

Les også:

Oppskrift på Blood Transfusion

Myter om fyllesyke

Flere drinkoppskrifter her

Bloody Mary

Dette er drinkekspert Jan Vardøens selvkomponerte versjon av den klassiske tomatdrinken.

Til 1 porsjon:

isbiter

0,5 stk sitron, saften av den

4 cl vodka (helst russisk)

4 dæsj worchestershiresaus

3 dråpe tabasco saus (etter smak)

3 dråpe grønn tabasco (etter smak)

tomat juice (ikke fra boks)

soda vann

Høyde (px): Bredde (px):

Bloody Mary med tabasco

Joda, her er klassikeren.

Til 1 porsjon:

4 cl vodka

0,5 stk sitron, saften av den

worchestershiresaus

noen dråper tabasco

tomatjuice

selleristang

sitron skive

cherrytomat

Høyde (px): Bredde (px):

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!