Du bør helst kjøpe nykvernet og ganske kraftig brent kaffe på kaffebar eller i spesialforretning. Om du trakter kaffen eller bruker presskanne, så bruk litt mer kaffe enn du ellers ville ha gjort for å få ekstra sterk kaffe som kan hamle opp med whiskyen. Du kan også bruke espressomaskin.

Oppskrift på Irish coffee

Den klassiske oppskriften inneholder selvsagt irsk whisky, som er ganske mild på smak og uten røykpreget du finner i skotsk whisky. En velsmakende vri er å bruke bourbon eller lignende amerikansk whisky. Jack Daniel's, som har et sødmefullt preg av brent karamell, fungerer godt.

Ellers kan du bruke stort sett alle typer brunt brennevin, som cognac, armagnac eller brun rom. Sistnevnte er spesielt vellykket grunnet sitt opphav i molasse, som er et avfallsprodukt fra sukkerproduksjonen.

Lettpisket fløte

På enkelte utesteder kan du oppleve å få "irish" med kremfløte fra sprayflaske, så stiv at det nesten går an å skjære i den. En ekte irish coffee skal ha lettpisket fløte. Bare prøv, så merker du den gode, fløyelsmyke forskjellen.

Brunt sukker er best

Kandissukker, og da spesielt på pinne, har sine tilhengere. Men skal du lage en genuin irish coffee, velger du brunt sukker. Brunt sukker sørger for at den ettertraktede karamellsmaken blir perfekt balansert.

Historien om irish coffee strekker seg tilbake til slutten av andre verdenskrig. Da fløy man fortsatt med propellfly over Atlanteren. Da måtte det flere mellomlandinger til for å fylle bensin, ofte på Newfoundland og i Irland.

I Irland var det Shannon-flyplassen utenfor Limerick som ble benyttet. Det var her bartenderen Joe Sheridan oppfant irish coffee, formodentlig for at mer eller mindre forfrosne passasjerer skulle få varmen i seg igjen.

Oppskrifter på flere slektninger av irish coffee:

Scandinavian coffee

Normandie coffee

Calypso coffee

American coffee

French coffee

Les også:

Masala chai - helt enkelt

Varm drikke skaper varme følelser

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!