Den tradisjonsrike, tyske ølfestivalen Oktoberfest kommer ifølge www.oktoberfest.no opprinnelig fra delstaten Bayern i Tyskland.

Festivalen holdes fra slutten av september hvert år i München, og ble ifølge Wikipedia.no arrangert første gang 12. oktober 1810 til ære for ekteskapet mellom Bayerns kronprins Ludwig og prinsesse Therese.

OKTOBERFEST I NORGE

Her er årets Oktoberfester i Norge:

3.-4. oktober: Lillestrøm

10.-11. oktober: Årnes

17.-18. oktober: Eidsvoll

18. oktober: Ålesund

24.-25. oktober: Oslo, Youngstorget

Sjekk også:

25.-26. oktober: Trondhjem Ølfestival, på E.C. Dahls bryggeri.

Jodling og øltønner

Mange øltørste nordmenn har opp gjennom årene deltatt på festlighetene i München, og for åtte år siden kom Oktoberfest til Norge. Nå finner du festivalen i flere norske byer hvert eneste år.

Under festen arrangeres tradisjonen tro konkurranser som øltønneløfting og jodling, og festivalgjengerne deltar i polynese og allsang. God mat er minst like viktig som øldrikkingen, og skaper rammene rundt det som ifølge Wikipedia.no er verdens største folkefest.

Sterkt øl

I München pågår festlighetene i 16 dager før den første søndagen i oktober. I anledning festen brygges et eget oktoberfestøl. Det serveres i en type enliterskanner som kalles «Maß», og er alkoholsterkt og smakrikt. Det får bare produseres av lokale bryggerier.

Øl

ØLFESTIVALER: Oktober er måneden for de store ølfestivalene verden rundt. © Foto: Crestock

Ølserveringen skjer i store telt som rommer mellom 3000 og 10.000 mennesker og tar inntil to måneder å reise. I de senere år har Oktoberfest spredt seg til byer i USA og Canada med stor tysk befolkning. Også i Beijing foregår en storstilt feiring av Oktoberfest.

Siden 2000 er det blitt avholdt Oktoberfest i Kongsvinger, Lillestrøm, Årnes, Eidsvoll, Oslo, Stryn og Arendal.

Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!