GOD DESSERTVIN: Vendemiaire 2005. © Foto: dat@ron/Vinmonopolet

Vinmonopolet slår på stortromma nå i september, og lanserer ikke mindre enn 95 nye produkter i fullsortiment.

De fordeler seg slik:

  • 71 rødviner
  • 5 hvitviner
  • 5 musserende viner
  • 5 dessertviner
  • 1 fruktvin
  • 8 brenneviner

Alle produktene blir tilgjengelige i utsalgene førstkommende lørdag. Vi skal i det følgende ta for oss vinene.

Fokus på Sydvest-Frankrike

Det er den sydvestlige delen av Frankrike som er fokusområde for Polet i denne lanseringen. Kvaliteten på det som presenteres kan vel i beste fall beskrives som blandet, men vi fant enkelte ting vi satte pris på, spesielt blant dessertvinene. Ellers var det vel så mange gode viner fra andre land og distrikter.

Alle vinene ble smakt blindt av Robert Lie. Robert er både norsk, nordisk og europeisk mester for vinkelnere og har sitt daglige virke som vinansvarlig på Bagatelle. Vinene er gitt poeng på 100-poengskalaen, hvor 100 er best. Det er ikke tatt hensyn til pris ved poenggivningen.

Les også om luksusferie i Sør-Frankrike.

Her er noen av de beste kjøpene. Vi begynner med to rødviner; den første på papp og den andre på flaske:

DE TO BESTE RØDVINSKJØPENE:

McPherson Shiraz, vnr 15543, kr 330, 82 poeng.

Dyp rød med smal blålig kant. Dufter av kamfer og skogsbær. God fylde med rik og søtlig frukt, middels syre og bløte tanniner. Dette er en ganske rund og snill rødvin, så den passer godt som «kosevin» uten mat, men du kan også drikke den til pizza, pasta og lette kjøttretter.

Flavin Gaillac 2007, vnr 80033, kr 106, 83 poeng.

Dyp rød med smal blålig kant. Animalsk duft med skogsbær. God fylde med rik og saftig frukt, middels syre og markerte tanniner. Her har vi med en tøffing å gjøre. Drikk den til høstens vilt- og lammemiddager. Går også godt til kraftige kjøttgryter.

EN GOD HVITVIN:

Det var ikke særlig sprekt med hvitviner denne gang, men denne forsvarer prisen:

Mendia 2006, vnr 80100, kr 121, 82 poeng.

Strågul på farve. Dufter av lakris, melon, pære og fersken. God fylde med rik og moden frukt, middels syre, hint av mineraler og fet avslutning. Drikk denne til sjømat eller på egenhånd.

EN GOD CHAMPAGNE:

Her er en god champagne som er priset i den moderate enden av skalaen:

Boizel Brut Réserve, vnr 50534, kr 248, 85 poeng.

Strågul på farve. Dufter av toast, røde epler og mineraler. God fylde med rik og toastpreget frukt. Frisk syre. En glimrende aperitiff, men kan også drikkes til fisk og skalldyr.

...OG EN GOD DESSERTVIN:

Til slutt en god dessertvin med særdeles gunstig pris:

Vendemiaire 2005, vnr 80055, kr 153 (halvliter), 86 poeng.

Dyp strågul på farve. Flott aroma av nøtter, honning, aprikos og fersken. God fylde med honningpreget frukt, moderat syre og lang ettersmak med nøtter i avslutningen. Denne vinen går godt til kaker eller desserter med syltet eller tørket frukt. Prøv den også til kraftige oster.

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!