ROSA VELKOMST: Bellini er en vanlig drink ved festlige anledninger i Italia. © Foto: Gjertrud Hustad

Drinken bellini er vanlig ved festlige anledninger i Italia og en klassiker i verdenssammenheng, Med slik status følger gjerne en liten historie:

Historien

Bellini oppstod i shakeren til Guiseppe Cipriani på Harry's Bar i Venezia en gang på 1930- eller 40-tallet. Han blandet to lokale råvarer, små hvite ferskener og den musserende vinen prosecco fra Veneto.

Kombinasjonen falt i smak, men hva skulle så drinken hete? Cipriani kikket på en helgens toga på et maleri, nærmere bestemt av renessansemaleren og venetianeren Giovanni Bellini (ca. 1430-1516). Togaen hadde en spesiell lakserød farge, akkurat som drinken.

Jukse litt

En Bellini på veggen er uoppnåelig for de aller fleste, men den drikkbare er lett å kopiere.

Hvite ferskener, gjerne flate i formen, finnes i salg i Norge, men de er sjeldne. Bruk da gule ferskener. Uansett må du tilsette litt bringebær- eller kirsebærsaft for å få en korrekt rosa farge.

Les også: På fottur i Nord-Italia.

Om du ikke har prosecco, kan du bruke annen tørr musserende vin, som cava og champagne istedenfor.

Resultatet er friskt, litt søtt og - og lakserosa, nesten som på den store mesterens palett!

 

Oppskrift på Bellini

 

Kilder: "Tøffe drinker" av Jan Vardøen (Cappelen 2003), wikipedia.org

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!