Tedeschi Capitel San Rocco

FRUKTIG ITALIENER: Tedeschi Capitel San Rocco har mye fruktsødme.

Vi er i Veneto, i det nordlige Italia, like øst for Gardasjøen. Her finner vi det kjente rødvinsdistriktet Valpolicella. Vinene her lages på druen corvina, iblandet litt rondinella og molinara.

Det lages fire hovedtyper rødviner i Valpolicella. Den «vanlige» varianten er en ganske lett, frisk og fruktig vin. Så har vi to kraftigere typer som lages på tørkede druer: den tørre amarone og den søte recioto. Den fjerde varianten heter ripasso, og det er en vanlig valpolicella som har fått en annengangsgjæring over bunnfallet fra en amarone. Dette gjør vinen litt kraftigere, med mer alkohol og sødme. Man kan gjerne kalle en ripasso for en «junior-amarone».

Det er en ripassovin som er vår anbefaling denne uken, og den kommer fra den meget gode produsenten Tedeschi.

Valpolicella Superiore Ripasso Capitel San Rocco 2005, vnr 46070, kr 170, 86 poeng.

Dyp og fin rubinrød farve. Dufter av mørke kirsebær med innsalg av lakris, nøtter og krydder. Også et animalsk hint i retning rått kjøtt. Rik og sødmefull frukt med fint balanserende syre. Lang ettersmak med ganske myke og snille tanniner. En lett bitterhet helt i avslutningen.

Denne vinen er god å drikke nå, men du kan godt lagre den tre til fire år. Den gode fruktsødmen gjør at vinen tåler både grillet kjøtt, marinader og BBQ-sauser. Pasta med rike tomat-/kjøttsauser går også godt til. Og selv om det ikke akkurat er sesong for det nå, er dette en glimrende vin til vilt.

Her er oppskrifter på noen retter som passer til vinen:

Grillspyd med kylling og svin

Grillet argentinsk stek/biff

Pasta bolognese

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!