- Har du laget kaffe?, spurte hun. Før hun sluttet å spørre.

Hun orket nemlig ikke lenger å høre at svaret var:

- Nei, jeg drikker chaga, jeg.

- Chaga, chaga, chaga. Den trestammedrikken har gått helt til hodet på deg!

Chaga drikkes av folk i fotformsko, på yogatimer, og på feng shui-soverom over hele kloden. Det har pågått i årevis.

Og neo-hippiene kan vel ikke ta feil, kan de vel?

Østeuropeisk naturmedisin er ikke noe jeg vanligvis beskjeftiger meg med. I Øst-Europa er det nemlig vanlig å drikke chaga. Og de gjør det først og fremst av medisinske, profylaktiske årsaker. Noen kanskje også for smakens skyld.

Jeg kom over chaga på rolv.no (mens jeg sikkert skulle sjekke noe om løkurt, almefrø eller noe annet viltvoksende). Og det er jammen fascinerende lesing. Jeg ble så nysgjerrig at jeg ble besatt. Dette måtte jeg smake!

Men, hvordan får jeg tak i det?

Chaga er drikken man får ved å koke kreftkjuke.

Kreftkjuke er sopp som vokser på bjørketrær (for det meste. Den kan også dannes på or og bøk). Du kjenner dem fort igjen på de mørke utvekstene, som minner om svulster. Derav navnet, må vi formode.

De er langt mellom dem. Jeg har gått lange turer i skogen uten å finne en eneste en. Som Rolv skriver, kan det hende at kjukene har lettere for å slå seg ned i skadede trær, enten ved at greiner er knekt, eller en rift har gått av barken. Slike skader er ofte menneskeskapte og det finnes påfallende flere kjuker på trær som står på gårdsplasser og langs veier. Så, det er i alle fall et tips.

Det er enklest å bruke sag eller øks for å få det løs. Kjukene er treaktige og harde. De endrer seg ikke stort selv etter timevis med koking.

Man kan også kjøpe det. Noen helsekostbutikker kan kanskje selge det. Og det kan selges sporadisk (i Mathallen, for eksempel).

Positive virkninger av chaga

Om halvparten av de positive virkningene som det berettes om er sanne, ja, da er dette en sensasjon. Selv om bare 10 prosent skulle vise seg å være riktig, ja er det bare å komme seg ut i skogen og jakte på kreftkjuker.

Vi kan hente fra diverse, mer eller mindre stuerene, kilder og finne hva chaga er godt for:

  • immunregulerende
  • krefthemmende
  • svulsthemmende
  • genbeskyttende
  • generelt styrkende (tonikum)
  • blodrensende
  • blodsukkersenkende
  • smertestillende
  • magestyrkende
  • leverstyrkende
  • betennelseshemmende
  • bakteriehemmende
  • virushemmende

 

Hjelper mot:

  • magesmerter
  • dårlig fordøyelse
  • gastritt
  • innvollsorm
  • sår
  • influensa
  • astma
  • bronkitt
  • tuberkulose
  • kreft og lever- og hjertesykdommer
  • brystkreft
  • leverkreft
  • livmorkreft
  • magekreft
  • høyt blodtrykk
  • HIV
  • herpes
  • psoriasis
  • eksemtyper
  • diabetes
  • nyrestein
  • kronisk tretthetssyndrom
  • mageproblemer

 

Og dette er kun et utdrag.

 

Det er bare ett problem: Det finnes ingen seriøs forskning som underbygger noe som helst av dette. Og professorer påpeker dette til stadighet, for eksempel at det ikke virker mot kreft.

 

Det er ingen grunn til å tro på alt, med mindre man tror på at tro flytter fjell - og at det likevel kan være noe i chaga som man ikke ennå vet at virker positivt på ett-eller-annet. Denne artikkelen har forsøkt å gå nærmere etter alt som hevdes om chaga. Det artige er at det stadig forskes på denne mystiske soppen. Så, hvem vet hva forskerne finner ut at det er godt for i framtiden?

 

Om du vil bli sterkere i troen, kan du titte på noen av de mange sidene som er helt og fullt dedikert til chaga:

http://www.chagamushroom.com/

http://www.chagamushroomguide.com/

https://chaga.ca

http://chagahealth.eu/

http://www.chagatea.org/

 

Slik lager du chaga

Det er så enkelt at det nesten er dumt: Ha biter med chaga i en kjele med vann og kok det. I minst 1,5 time. Fyll bare på med vann om det blir for lite.

Når du vil ha deg en kopp så koker du det bare opp. Fyll på med vann igjen. Og du kan bare la det stå på benken. Det blir ikke dårlig.

Noen liker å sile det av og ha det på termos. Det går også fint, men det synes jeg blir litt masete.

 

Smaken av chaga

Chaga minner påfallende om svart te. Det er ikke så mystisk. De fleste ville kanskje like litt sukker eller honning i chagaen sin. Ikke jeg. Det er en vanesak.

Det kule med chaga er at det er så utrolig enkelt. Det, sammen med at det kanskje, kanskje, kanskje har fabelaktige virkninger på kroppen gjør at det tiltaler meg. For, selv om det ikke er har virking på kropp, så får sjelen i alle fall sitt.

Den blir sjeleglad.

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!