Slik bedømmer vi viner

Ved bedømming av viner bruker vi på Klikk den meget utbredte 100-poengskalaen, som går fra 50-100 poeng. Det finnes flere måter å dele opp området fra 50-100 poeng på, men dette er hvordan vi tenker her på Klikk:

50-59: Dårlig vin med fremtredende feil.

60-69: Svak vin med mindre feil.

70-79: Grei vin uten feil.

80-89: God vin.

90-95: Meget god vin.

96-100: Eksepsjonell vin, blant de beste i verden. Klassisk.

Når vi på Klikk bruker 100-poengskalaen, gjør vi det uten å skjele til prisen på vinen.

Her kan du lese mer om hvordan vi bedømmer viner.

Vi fortsetter våre tester av lyse viner for den lyse årstid. Vi har tidligere i vår testet både rosévin og sancerre, og nå er turen kommet til chablis.

Chablis er friske, stramme, tørre hvitviner, som får et mineralsk preg fra jordsmonnet chardonnay-druene vokser i. For 160 millioner år siden lå nemlig store deler av det nordlige Frankrike under havet, og da landet steg og sjøen trakk seg tilbake, ble det liggende igjen enorme mengder skalldyr, som fossilerte og ble til kalkstein.

Det mineralske preget i vinene blir beskrevet som alt fra fjære sjø via østers til våt ull og varme steiner. Dette, kombinert med den friske, tørre og nesten saltaktige smaken, er det som gjør chablis til så suveren drikke til fisk og skalldyr.

Fire kvalitetsnivåer

Vinmarkene i chablis er inndelt i et kvalitetshierarki med fire nivåer, og regnet nedenfra, er de som følger:

  • Petit chablis
  • Chablis (ofte kalt "kommune"-chablis)
  • Chablis premier cru (ofte skrevet 1er cru)
  • Chablis grand cru

Petit chablis koster fra i underkant av 150 kroner, mens grand cru kan overstige 500 kroner.

Vårt utvalg

Da vi skulle plukke ut viner til testing, var det utelukket å ta for seg alt som finnes av chablis på polet, for der er det for tiden over 250 stykker. Vi ville også legge oss på et nivå som kunne være interessant for flest mulig av våre lesere. Da landet vi på standard chablis (altså nivå 2) under 200 kroner i basisutvalget til polet. Der finnes det for tiden elleve viner, og vi har testet samtlige. Nærmere omtale av de fem beste finner du nedenfor.

De fleste av vinene som var med i testen er ganske ferske og stramme i stilen, så de har godt av litt luft. Gi dem en time eller to på karaffel, så gir de mer av seg både på duft og smak. Og husk at du gjerne kan sette karaffelen i kjøleskapet. Vil du lagre vinene, tåler de fint tre-fire år i kjelleren.

Chablis og mat

Så lenge du styrer unna asiatiske varianter, er chablis glimrende til det aller meste av fisk og skalldyr. Her er noen fine oppskrifter på retter som kan passe:

Østers naturell

Blåskjell med hvitvin og estragon

Kremet fiskesuppe

Panert torsk

Sjømatgryte med steinbit og hjerteskjell

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!