- Værsågod, sier hun med et smil. Og det blir sporenstreks gjengjeldt av et fornøyd glis fra meg.

Det er så vidt det ikke skvulper over. Vinglasset er så sjenerøst fylt opp at jeg nesten får tårer i øynene.

Det er ikke tvil om at servitrisen vil meg vel. - Hun er en menneskekjenner, tar jeg meg i å tenke. Jammen er livet godt på den deilige strandbaren i Roses på Spanias nordlige Middelhavskyst. Straks etter kommer hun med noen blåskjell. Som gratis akkompagnement.

Jeg bestemmer meg straks for å spise lunsj her også dagen etter.

Å skjenke for fulle glass, er en feil det er lett å tilgi.

Hvor fullt skal glasset være?

Det er ikke vanskelig å innrømme at fulle glass gjør meg lykkelig. For å si det som biskop Sundberg sa: Etter prippenhet og gudsfrykt finnes det ikke noe verre enn små brennevinsglass.

Misnøyen med mengden kommer kanskje fordi man er lei av gjerrige, nøye oppmålte glass på en gnien, norsk bar.

Men, er det riktig med masse vin i glasset?

På ingen måte.

Det er snarere både lite praktisk, en kulinarisk bommert og litt vulgært.

Lite praktisk fordi det jo er vrient å transportere glasset, men også å drikke fra et så fullt glass.

Kulinarisk bommert fordi vinen ikke får luftet seg.

Og litt vulgært fordi det ikke er regnet som god etikette å servere fulle glass.

Noen gode råd

La oss si at én flaske vin skal være nok til fem glass med vin. Da blir det 1,5 desiliter per glass. Altså litt under et vanlig, fullt kjøkkenglass.

Det er ikke så dumt utgangspunkt.

Men, vinglass har jo veldig ulik størrelse. Så hvor langt oppover kanten skal du skjenke?

Fra et kulinarisk ståsted er det viktig å kunne gi vinen luft. Det gjør man ved å snurre vinen rundt i glasset. Og da må det selvsagt ikke være så fullt at det skvalper utfor. Vanligvis skjenker man sjelden mer enn en tredjedel av glassets volum.

Gode vinglass buler gjerne ut akkurat der du skal stoppe - på sitt aller videste.

Dersom du har vinglass som ikke kan romme 1,5 desiliter og du fortsatt ikke kan snurre vinen i glasset - da må du vurdere å kjøpe deg nye vinglass.

Når du kjøper en øl på et serveringssted ved du alltid nøyaktig hvor mye du får (gjerne 0,4 liter eller 0,5 liter). Det gjelder også om du kjøper en kul Moscow mule eller en annen drink.

Slike regler finnes ikke for vin. Det er ikke noe som regulerer hvor mye vin det skal være i et vinglass. Det vil derfor variere fra en drøy desiliter til over to desiliter.

Vinmonopolet anbefaler mellom 1 og 1,2 desiliter per glass. Personlig synes jeg én desiliter virker litt gjerrig om du kjøper det på et serveringssted.

Vinflasker og størrelser

Vinflasker kommer i flere størrelser enn du kan navnet på. Og det kan være moro å bestille noen digre flasker dersom du skal arrangere bryllup eller stor fest.

Tilbudet begrenser seg naturlig nok ettersom få produsenter tilbyr alle størrelsene.

Her er uansett en oversikt:

En kvart vinflaske  - 2 små glass

En halv flaske - 3 glass

Standard: 7,5 dl 5 glasses

Magnum: to flasker - 10 glass

Jeroboam: fire flasker 20 glass

Rehoboam: seks flasker - 30 glass

Methuselah: åtte flasker 40 glass

Salmanazar: tolv flasker 60 glass

Balthazar: seksten flasker 80 glass

Nebuchadnezzar: Tyve flasker 100 glass

Dersom det er champagne det er snakk om kan du regne litt flere glass på servering, siden glassene vanligvis ikke rommer så mye. Da kan du regne seks glass per flaske.

Ta også en titt på hvordan ølglasset påvirker smaken på de ulike øltypene.

Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!