Du har sett dem. Kanskje på film, kanskje i en stilig bar.

De sitter på hotellbaren, velkledde, fulle av selvtillit og de drikker ikke portonic eller mimosa. Nei, de drinkene ser like sofistikerte ut som menneskene. Av en eller annen grunn er det alltid de kjekkeste og peneste som drikker disse drinkene.

Drinkene med med saltrand.

Og du har sikkert fått lyst på akkurat den drinken. Og nå skal du få sjansen til å lage den.

Det er nemlig uhyre enkelt å lage den elegante randen øverst på cocktailglasset. Først tar du en båt med sitron (eller lime) og gnir langs leppen på glasset, slik at det blir litt fuktig. Så dypper du forsiktig glasset ned i salt.

Hva slags salt?

Fint bordsalt fester seg lett, men det blir fort skrekkelig mye salt. Dessuten ser det ikke så stilig ut.

Maldonsaltet er det litt vrient å få til å feste seg.

Løsningen er å bruke en morter. Knus maldonsalt (eller annet flaksalt) forsiktig med en morter, til du får en mellomting mellom havsalt og vanlig bordsalt.

Så heller du saltet på en tallerken og dypper forsiktig kanten av glasset i saltet.

Poenget med salt

Du vil høre at det har et smaksmessig poeng, ikke sant? Noen vil hevde at det tar stinget ut av stram tequila - og det er saltringens raison d´etre.

Vel, de fleste har kanskje vært med på et tequila race, med salt, tequila og lime/sitron til slutt. Og, faktisk er det ikke uvanlig å bruke saltrand på tequila crudo - som de kaller ren, ublandet tequila i Mexico.

Om du har en drink som inneholder mange fruktige smaker, kan det være at saltet vil fremheve disse smakene - men det er neppe god nok grunn for å lage saltranden.

Men, trenger vi egentlig noe poeng? Dette handler bare om hvor stilig det ser ut.

Enkel eleganse.

Og så en ting til: Synes du det blir mye salt? Det skjønner jeg godt. Du kan gjerne blande saltet med litt sukker.

Hvilke drinker er det saltrand på?

De vanligste drinkene med saltrand er ulike former for margaritas, altså drinker med tequila, triple sec og lime.

Du kan selvsagt lage saltrand på absolutt alle tenkelige drinker. Selv ser jeg fint for meg at cosmopolitan gjør seg fint med saltrand, for eksempel.

Les alt om:

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!