Slik bedømmer vi viner

Ved bedømming av viner bruker vi på Klikk den meget utbredte 100-poengskalaen, som går fra 50-100 poeng. Det finnes flere måter å dele opp området fra 50-100 poeng på, men dette er hvordan vi tenker her på Klikk:

50-59: Dårlig vin med fremtredende feil.

60-69: Svak vin med mindre feil.

70-79: Grei vin uten feil.

80-89: God vin.

90-95: Meget god vin.

96-100: Eksepsjonell vin, blant de beste i verden. Klassisk.

Når vi på Klikk bruker 100-poengskalaen, gjør vi det uten å skjele til prisen på vinen.

Her kan du lese mer om hvordan vi bedømmer viner.

Så er det snart påske igjen. Skal du til fjells, er pappvin veldig praktisk. Har du ikke kommet deg rundt til å handle inn ennå, må du få med deg vår store test av røde pappviner.

Pappvin er greit til hverdags, men når du skal servere lammelår på selveste påskeaften, fortjener imidlertid maten noe bedre i glasset. En skikkelig god og kraftig rødvin.

Klassiske viner

Lammekjøtt er ganske kraftig på smak, og det kan, avhengig av stykningsdel, være isprengt endel fett. Dette tilsier en ganske fyldig og smaksrik rødvin, som også har litt struktur i form av syre og/eller garvestoffer (tanniner) slik at vi får renset opp i fettet.

Det er ofte viner fra Bordeaux og Rioja som nevnes som de klassiske valgene til lam, og vi har selvsagt tatt med én vin fra hvert av disse distriktene. Men vi må ikke glemme Italia, hvor vi har valgt to viner fra henholdsvis Piemonte og Toscana. En vin fra Rhône runder av våre fem anbefalinger.

Alle vinene er tilgjengelige i polets basisutvalg. Da slipper du å gå via bestillingslisten og rekker å handle inn før påske. Du finner anmeldelser av vinene nederst i denne artikkelen.

Gode oppskrifter

Skal måltidet bli en suksess, er det greit å ha noen gode oppskrifter å ty til. Her er noen oppskrifter på forskjellige varianter av lammelår, samt filet:

Klassisk lammelår

Lammelår med ansjospesto

Lammelår i terracottagryte

Lammestek fylt med fetaost og tomater

Lammefilet med ratatouille

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!